Група мигранти се движи в Северозападна Турция на границата с Гърция

Опасна ескалация на напрежението между Турция и Сирия! Анкара заговори за пускане на бежанци към Европа, а НАТО свиква извънредно съвещание.

Ердоган се закани да започне военна операция в Сирия

Поводът- поискана от Турция среща, след като повече от 30 турски войници бяха убити в Идлиб,  при въздушни удари тази нощ. Според Турция и Русия, те са дело на сирийската правителствена армия.

Турски медии показаха кадри с десетки мигранти, които минават през поля и ниви в Северозападна Турция. Част от тях са опитали да преминат границата с България при Капъкуле, но не са били допуснати, а друга се насочила към Гърция, в района на Одрин.

Ердоган: 250 000 сирийци бягат към Турция

„Досега живяхме в Истанбул. Искаме да отидем в Одрин и оттам да влезем в Гърция”, каза Сахин Небизаде, бежанец от Афганистан. Мигранти се готвят да преминат от Турция и към гръцкия остров Лесбос.

Руски части се разполагат на турско-сирийската граница

„Отиваме в Гърция, събрахме си багажа и сме приготвили парите. Ще се качим на лодките и ще преминем оттук в Гърция. Можем свободно да преминем. Жандармерията и всички други ни казаха, че границата е отворена. Казаха ни – можете да преминете”, обясняват хора.

Часове по-рано висш турски представител заяви, че страната повече няма да спира бежанците да влизат в Европа. Повод за промяната в политиката на Анкара стана атака, приписвана на сирийските правителствени сили в Идлиб, при която загинаха най- малко 33-ма турски войници. Според Москва, попадналите под обстрел турски военни са били в редовете на терористични групировки. На фона на изострената обстановка Русия обяви, че изпраща още два бойни кораба към бреговете на Сирия.

Десетки турски военни загинаха при въздушни удари в Идлиб

В Турция има около 3,7 милиона сирийски бежанци.

Група мигранти се движи в Северозападна Турция на границата на страната с Гърция, съобщи днес турската информационна агенция Демирьорен.

Според Демирьорен групата мигранти се състои от около 300 души, сред които има жени и деца. Те са се насочили към гръцката граница в района на окръг Одрин около полунощ. В групата има сирийци, иранци и иракчани.

Ройтерс уточнява, че не е успяла да потвърди независимо кои са тези хора и накъде са се насочили.