Още три страни регистрираха случаи на коронавирус

Новият коронавирус COVID-19 вече обхвана над 50 държави. Общо заразените са около 80 000 души. В Италия жертвите вече са 21, а заразените над 800. 20 нови потвърдени случая има във Франция, само за последните 24 часа. А във Великобритания те са 19.

Медиите на Острова съобщават и за първия починал британец. Той е бил пасажер на круизния кораб "Даймънд принцес", който беше поставен под карантина край Япония. Той е четвъртият починал пътник на кораба.

Първи случаи са установени в Нидерландия, Литва, Беларус, Нова Зеландия, Мексико и Нигерия. Япония въвежда още по-строги мерки. Всички училища затварят от понеделник. Мярката ще засегне 13 милиона ученици.

В Иран починалите с коронавирус са вече 210. Официалните данни сочат, че 380 са заразени.

„Положителната страна е, че когато се въвеждат ограничителни мерки, като тези в Китай, се вижда намаляване на заразените, което може да доведе до овладяване на епидемията. От друга страна, увеличаването на случаите в останалата част от света е лоша новина, особено в три страни с огнища на заразата – Иран, Италия и Южна Корея”, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебреисус.

17 са вече починалите от коронавируса в Италия

„Искам да изразя моята солидарност и приятелство с Италия в усилията за справяне с коронавируса. Този вирус засяга всички ни и този проблем може да бъде разрешен само с пълно европейско и международно сътрудничество”, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

 

 

Продължават и сътресенията на световните борси заради коронавируса. Пети пореден ден, азиатските пазари се сриват. Уолстрийт също - приключи със загуби. Индексът Дау Джоунс се срина с 4,4%. Стандард енд пуърс загуби 12 на сто от миналата седмица.

На практика, това е най-лошата седмица, от разгара на световната финансова криза през 2008г.

Първи случай на новия коронавирус бе регистриран днес в Исландия, съобщиха местните здравни власти. Заразеният е мъж на средна възраст, върнал се от ски курорт в Северна Италия.

Той е поставен под карантина в Националната университетска болница в Рейкявик. Според службата за гражданска защита мъжът не е тежко болен, но показва типични симптоми на коронавируса.

В Дания бе регистриран втори случай на заразата - човек, който също е бил на ски ваканция в Северна Италия. Пациентът е поставен под карантина в дома му и ще остане под лекарско наблюдение, съобщиха датските здравни власти.

Броят на заразените с новия коронавирус в Италия днес достигна 888 души, а на починалите 25. Починали са още четирима заразени, съобщи началникът на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели, предаде Ройтерс. Починалите са трима души над 80 години и един човек над 70 години. Те са имали и други заболявания. Излекувани са 46 души. 345 от заразените са в болница, от които 64 души са в интензивно отделение. 412 заразени са с леки симптоми или без симптоми.

Франция съобщи за 19 нови случая на зараза с новия коронавирус, като така общата бройка в страната достигна 57 потвърдени случая, предаде Ройтерс. Няколко училища в департамента Оаз, северно от Париж, ще останат затворени след уикенда с оглед да не се разпространява вирусът. Френският министър на здравеопазването Оливие Веран препоръча на хората да избягват ръкуване. Френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли пък съобщи, че има няколко случая на зараза във военната база в Крей, северно от Париж.

Потвърдиха първи случай на коронавирус в Северна Ирландия

Първи случай на коронавирус и в Нидерландия

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК