Висш турски служител заяви по-рано в петък, че Анкара вече няма да затваря границите си

Гърция засили граничните патрули, след като Турция заяви, че вече няма да пречи на бежанците да отидат в Европа, заявиха официални представители, съобщи БГНЕС. 

„Гърция затегна охраната на своите сухопътни и морски граници до максимално възможна степен”, заяви правителствен източник.

ТУРСКИ МЕДИИ: 300 мигранти са се насочили към границата с Гърция (ВИДЕО)

Полицейски източник съобщи за АФП, че граничните патрули са удвоени и е отправен общ призив за повишена готовност. „Всичко е под контрол. Няма причина за безпокойство”, каза източникът.

Армейски източник заяви, че около 300 души са били забелязани от турската страна на границата в североизточния регион Еврос. „Тези числа не са необичайни”, каза офицерът.

Висш турски служител заяви по-рано в петък, че Анкара вече няма да затваря границите си за бежанци, които искат да отидат в Европа, малко след убийството на 33 турски войници при въздушен удар в Северна Сирия.

Турция няма да спира сирийските бежанци, поели към Европа

В допълнение към групата на сухопътната граница, турската агенция DHA съобщи, че други мигранти са пристигнали на брега на Айваджик в Чанаккале, Западна Турция. Те искат да отидат на гръцкия остров Лесбос с лодки.

Гърция и нейните партньори от ЕС се опасяват от поредния приток на бежанци от Сирия, след като през 2015 г. повече от един милион си проправиха път, преди да бъде постигнато споразумение между ЕС и Турция за контрол на броя на мигрантите и бежанците.