Има реална заплаха, заяви премиерът Борисов

Напрежение по границата с Турция. Жандармерия е изпратена по браздата към южната ни съседка, а заплахата от мигрантска вълна е реална. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на извънредно заседание в Министерския съвет.

Турция няма да спира сирийските бежанци, поели към Европа

Причина за напрежението е смъртта на над 30 турски военни, след въздушен удар в Северна Сирия. Според анонимен източник от Анкара, в отговор на това Турция ще спре да задържа мигранти на своя територия и ще отвори достъпа им до българската и гръцка граници.

„Имаме данни за доста струпване на мигранти в Одрин, дислоцирахме жандармерията по границата, усилили сме максимално границата. Притеснително е, че турските граничари се отдръпнаха, да се надяваме, че са ги дръпнали по-навътре в страната, там да ги спират”, коментира Борисов. „Към момента има реална заплаха от събитията, които се случват там. Хората бягат, разбираемо е когато се бият с ракети. Паниката е огромна. А едновременно с това, когато ние налагаме тежки процедури заради коронавируса, си представете да влизат стотици хиляди мигранти. Армия, жандармерия и кораби по границата и директен разговор с президента им, с външния министър. Пълна координация по линия на НАТО”, заяви Борисов.