Световните специалисти разработват над 20 ваксини срещу заразата

Рискът от глобално разпространение на новия коронавирус е станала "много висока", заяви генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, посочвайки инфекциите, изнесени от Италия и Иран в няколко страни. Досега СЗО оценяваше риска като "много висок", предаде БТА.

"Продължаващото увеличение на броя на случаите и на броя на засегнатите страни през последните дни определено буди безпокойство", каза той на пресконференция в Женева. Според цитираните от Тедрос данни 24 случая на Covid-19 са били изнесени от Италия в 14 страни и 19 - от Иран в 11 страни.

COVID-19 обхвана над 50 държави

В момента световните специалисти разработват над 20 ваксини срещу новия коронавирус, а няколко терапевтични средства преминават клинични изпитания, съобщи Тедрос. По думите му първите резултати се очакват след няколко седмици.

17 са вече починалите от коронавируса в Италия

Според доклад на СЗО, публикуван днес, голяма част от международната общност все още не е готова да приложи мерки от същия тип, които са спомогнали да бъде овладяна бързо разпространяващата се епидемия от коронавируса в Китай.

Първи случай на коронавирус и в Нидерландия