Във ВМА ще бъдат изследвани нови 11 проби за новия коронавирус

47 лица са изследвани и пробите им са отрицателни. В националната лаборатория има 15 проби, които също са отрицателни. Трите отрицателни проби от Националната лаборатория бяха потвърдени като отрицателни във ВМА. Същото се случи и в лабораторията – трите наши проби също са отрицателни. Смятаме, че на този етап резултатите са достоверни. Няма случай на коронавирус у нас. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на кризисния щаб за борба с коронавируса.

Пробите на общо 62-ма души са отрицателни. Всички проби, които пристигнат до обяд в София от страната, ще бъдат изследвани днес. Само във ВМА са поне 11. Сред тях и на двама международни шофьори. 

Втори случай на заразен с коронавирус в САЩ от неизвестен източник

„Случаите в Европа са над 1700, смъртността е ниска, по-малко от 2%. Новите случаи в Европа са в Нидерландия, в Хърватска има нови 2, в Гърция са обявени още нови случаи. В днешния ден подлежат на изследване 11 проби във ВМА. Постоянно пристигат резултати от други болници. Към края на деня ще обявим колко са изследвани”, добави той.

Кои са най-популярните митове за коронавируса?

С бързото разпространение на заразата се разпространява и нов вид измама. Зрители на Нова сигнализират, че са получавали смси да си запазят час за преглед във ВМА, защото са пътували с потенциално заразени. 

Ген. Мутафчийски заяви, че не се изпращат съобщения на телефоните на близки на пациентите, които се изследват във ВМА. Той отрече да е нареждал подобно нещо като директор на болницата.

У нас е постъпила и информация за двама българи, които са пътували с един от първите заразени с коронавирус с полет от Милано до Мюнхен. 

 “И това ги прави малко по-рискови, макар че от тогава са минали 9 дни. Намерихме техните координати, намерихме техните адреси, така че предстои днес те също да бъдат изследвани”, заяви Ангел Кунчев.

 

 

Въвеждат се и още по-строги ограничения заради коронавируса в страната ни.

"Да не се пътува до Иран. Причина за това е повишаването на броя на заразените с коронавирус. Това посъветва началникът на „Управление на кризи” в Министерството на външните работи Бойко Христов.

Ефективни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

„В случай на неотложна необходимост от пътуване, препоръчваме на българските граждани да се регистрират в посолството ни в Техеран, за да имаме контакт с тях. Следва да се информират за затварянето на граници със съседни държави и да отчитат тази опасност, че могат да не успеят да се върнат предвид нарушаването на транспортните връзки”, заяви Христов.

Христов съобщи още, че българското семейство, което беше в хотел в Тенерифе вече е освободено и може да се завърне в България. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК