Темата коментират доц. Атанас Мангъров и доц. д-р Андрей Чорбанов

„Няма лекарство срещу коронавируса. Тези, които са болни, тях не ги лекуват. Това е самоограничаващо се заболяване, което минава от самосебе си. Това, което може да се направи, е да се поддържат живи заболелите, докато не преодолеят това състояние. Най-възрастните някой път не се справят”, заяви в студиото на „Събуди се” доц. Атанас Мангъров.

Ще реагират ли болниците в малките населени места при случай на коронавирус?

„Защо алкохолът е чудесен дезинфектант? Той не става за лечение, но става за профилактика, защото разтваря липидни структури – бактериални стени и вируси. Външното въздействие на алкохола е положително. Някои хора правят и вътрешно", добави доц. д-р Андрей Чорбанов.

„Замислете се какво ще се случи ако докажем, че някои има коронавирус. Просто ще има един нещастник, който ще затворят в болницата и ще му дават лекарства. Той може да бъде изолиран и в къщи. В самолета сте 200 души, летите 4-5 часа. Има един заразен, той заразява всички останали.  Този, който проявява симптоми, ще го задържат на летището, но останалите ще се качат в градския транспорт. Мерките са абсурдни. Всеки ден от Италия идват със самолет над 1600 души. Епидемиологията все още е наука. Това „го играем” всяка година с морбилите и другите зарази. Колкото се справяме с тях, толкова и с този коронавирус. Всички тези изпълнения носят икономически загуби, не мога да си обясня защо хората си причиняват подобно нещо”, каза още Мангъров.

Ген.Мутафчийски: Не изпращаме SMS-и на гражданите

„Мерките са много повече демонстрационни, отколкото ефективни. На всеки един установен на летището евентуално като вирусоносител, ще минат 15-20, които ще бъдат без никакви симптоми, те пак ще разпространяват вируса.  В Европа реално почти никой не е установен на летището, те са открити в къщи, след като са проявили симптоми. Вирусът си има своя форма на разпространение, една малка част от тези – най-слабата част от веригата, установяваме ние”, обясни Чорбанов.

„Някои специалисти действат все едно идва някаква опасна инфекция – чума, ебола. Това, което се прави, е някакъв абсурд. Няма как да се затвори – все едно да вкараш вятър в чувал”, категоричен е Мангъров.

Втори случай на заразен с коронавирус в САЩ от неизвестен източник

„Мерките имат точно обратния ефект според мен. В Брюксел няма никаква параноя, не ме посрещна никой на летището. Термокамерата установява върха на айсберга. Има си и хора, които постоянно поддържат висока температура. Тази паника не помага, даже напротив, кара хората да се съмняват повече. Мерките няма как да бъдат адекватни при този обмен на хора в света” , смята Чорбанов.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК

Целия разговор с доц. Атанас Мангъров и доц. д-р Андрей Чорбанов гледайте във видеото.