Към мястото веднага са се отправили четирима спасители

Планински спасители от Банско извадиха жив руски турист, след като той е останал два часа под лавина в планината над града. Сигналът за инцидента е подаден от негов приятел, с който заедно са били на били на пистата, каза за NOVA ръководителят на Планинска спасителна служба – Банско Румен Баряков.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сигналът за инцидента идва в спасителната служба около 11 часа. Подава го руски сноубордист, който информира спасителите, че приятелят му е затрупан от лавина. И спасителите тръгват на акция. Стигат до мястото на 10-тата минута и започват да търсят пострадалия под заплахата отгоре да се свлече нова лавина. 

„По случайност с периферията видях някакво движение в долния край на лавината, отначало си помислих, че минава катерица, обаче нещо ме човръкна отвътре и директно се насочих натам по най-бързия начин и се оказа обувката на човека - мърдаше. По голяма случайност имаше дупка, през която да диша с устата. Ако го нямаше този клек, той щеше да е точно под най-голямата снежна маса и нямаше да има никакъв шанс”, казва Михаил Климов, планински спасител.

Лавина уби над 20 души в Афганистан

Руският сноубордист се е отървал само с премръзване и уплаха, няма никакви травми. Заедно с неговия приятел са карали извън пистите и сами са предизвикали лавината. В планината десетки скиори и сноубордист продължават да не спазват маркировките и се спускат извън пистите.

„Човек не можеш да го спреш - и в съседния улей някои се пускаха, докато ние изравяхме”, добавя Михаил.

„Карайте по маркираните писти, затова е курорт - иначе ще оставим планината така на свободно и всеки, който иска да си чупи главата. Иван Обрейков, маркетинг-директор на Ски зона Банско ”, обяснява Иван Обрейков, маркетинг-директор на ски зона Банско.

В момента обстановката в планините е изключително лавиноопасна. И в следващите дни обстановката в планината ще бъде лавиноопасна, предупреждават опитните спасители.