Целта е най-купуваните лекарства да бъдат на достъпни цени

Цените на лекарствата, които не се изписват по рецепта, ще бъдат регулирани. Това предвижда проект на здравното министерство. Документът вече е минал на обществено обсъждане, а утре влиза за обсъждане в Министерския съвет.

Разлика в крайните цени се очаква да има, най-вече в аптеките, които слагат голяма надценка. Целта на проекта на здравното министерство е именно тази - най-купуваните лекарства да бъдат на достъпни цени, съобразени с покупателните възможности на българите.

В момента цените на лекарствата, отпускани без рецепта не подлежат на регулация. Съществува саморегулация обаче от самия пазар, твърдят фармацевти от столицата и допълват, че ако завишат цените прекалено много, хората ще отидат в съседната аптека. "Има висока концентрация между тези продукти и конкуренция и не е необходима такава регулация, повече е необходима за лекарствата по лекарско предписание по Здравна каса", каза собственикът на аптека Николай Костов.

ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА В АПТЕКИТЕ: Сред тях са медикаменти за кръвно, сърце и диабет

Неофициално обаче над 2 милиона българи нямат достъп до аптека, което веднага превръща най-близката до тях в монополист. Решаваме сами да проверим влияе ли това на крайните цени, затова отиваме в Община Бойчиновци, където има една единствена аптека за цялата община и съседните села. Искаме най-масовите лекарства, които се купуват при простуда.

Хапчета против температура, витамин С, сироп за кашлица и таблетки за смучене там ни излизат общо 24.20 лева. За същите лекарства в една от най-посещаваните аптеки в София ни искат с 3.40 лева по-малко. Въпреки това, хората от Бойчиновци са доволни. "Ако я няма аптеката в Лехчево, откъде ще си вземам инсулин? Аз съм диабетичка. Добре, че си имаме аптека. Има почти всичко в аптеката, поддържат ги, добре е засега. Цените горе доле са добре", казаха жители от село Лехчево.

Хиляди пациенти отново без животоподдържащо лекарство

За да не се стига до големи разминавания, от здравното министерство предлагат цената на медикаментите за масова употреба да да зависи от нивата на инфлацията. Така ще се стига до определен горен праг, който фармацевтите няма да имат право да надвишават.