Коментира Кристиян Шкварек, председател на Европейските консерватори и реформисти

Няма конфликт между Европа и Турция, който да бъде решен по мирен начин. Настоящата ситуация с мигрантите е изнудване от страна на турския президент Реджеп Ердоган. Такова мнение изрази в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” Кристиян Шкварек, председател на Европейските консерватори и реформисти.

Борисов: Конфликтът между Гърция и Турция може да е голяма бомба (ВИДЕО)

„Ердоган изнудва Европа и последствията са върху нас. Европа може да реши този проблем по два начина – или да даде на Ердоган каквото иска, или да намери консенсус вътре в себе си, за да си защитава границите, по начин по който няма нужда от Ердоган”, заяви Шкварек.

Според него за България винаги е добре да има добри отношения с Турция като наш съсед, но Шкварек не смятам, че със срещата между премиера Борисов и президента Ердоган ще бъде решен генералният проблем за Европа.

Борисов към Макрон: Турция трябва да се подпомогне, за да се грижи за бежанците

„Европа става заложник, защото не може да намери консенсус вътре в себе си за нещо, което е елементарно – защита на собствените си граници”, коментира Кристиян Шкварек.

Борисов на среща с Ердоган за мигрантската криза

Според него българската политика по въпроса е добра. „За разлика от доста други държави в Европа, сме вложили ресурси в опазването на нашата граница до такава степен, че мигрантите не желаят да минават през България”, обясни Шкварек. „Преди няколко години и оттук имаше поток, преди да се направи оградата”.