За едно денонощие в Италия са починали 28 души

Международният валутен фонд обяви, че отпуска 50 млрд. долара за страните, засегнати от коронавируса. Организацията предупреди, че епидемията вече е свалила тазгодишния глобален икономически растеж под нивата от миналата година.

„Наясно сме, че болестта се разпространява бързо и вече над 1/3 от членовете ни са пряко засегнати. Това вече не е регионален въпрос. Наясно сме, че в един момент кризата ще се уталожи, но не знаем колко бързо ще стане това”, каза управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Големите компании и институции се опитват да ограничат икономическите последици от коронавируса. Един от примерите е Европейската централна банка, която реши да намали командировките на служителите си. Подобни мерки взимат в Google, Unilever , Nestle, Goldman Sachs и други. Британската авиокомпания Flybe  влезе в процедура по ликвидация и прекратява всичките си полети. Намаленият брой пътници на фона на епидемията от новия коронавирус влоши допълнително трудната ситуация, в която се намираше авиокомпанията.

„Ще има още фалити на авиокомпании през следващите две седмици. Предстои ни период с много сериозно намаляване на резервациите. Ще видим дали семействата, които са си направили резервации действително ще се решат да пътуват”, каза Майкъл О'лиъри, главен изпълнителен директор на  нискотарифна авиокомпания.

Повечето от големите авиокомпаниите са преустановили полетите си към континенталната част на Китай до края на април. Често пъти те възстановяват сумите за анулирани полети или дават възможност на клиентите да ги използват за бъдещи пътувания.

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА: Отлагат премиерата на новия филм за Джеймс Бонд

Междувременно Калифорния обяви извънредно положение след първия смъртен случай от новия вирус. Потвърдените случаи на заразени там са 53.

107 жертви на COVID - 19 в Италия

В Италия през последното денонощие са починали 28 души и са установени 587 нови случая в страната. Учебните заведения спират да работят от четвъртък и няма да отворят до средата на март.

Световната здравна организация е регистрирала за едно денонощие 2223 нови случая на заразяване по света.

Испания съобщи в сряда за втори смъртен случай в резултат на епидемията от новия коронавирус, предаде БТА. Става дума за 82-годишен мъж, който е страдал от хронични болести. В цяла Испания са потвърдени 200 случая на коронавирус. Ирландия потвърди четири нови случая на вируса - двама мъже и две жени, които скоро са пътували до Северна Италия. В страната са регистрирани общо шест случая на заразяване.

Първи случай на коронавирус в Словения

Броят на заразените с новия коронавирус в Стокхолм достигна 31 души. Общо в страната са потвърдени 52 случая. 27 жители на шведската столица са били заразени зад граница или са били в пряк контакт с хора, които са пътували в чужбина. При четири от случаите източникът на зараза все още не е установен. Експерти обясняват нарастването на броя на потвърдените случаи с края на училищната ваканция в Стокхолм и с факта, че повече хора са били изследвани за вируса.

Откриват още една лаборатория за изследване на коронавирус у нас

Унгария потвърди първи случаи на коронавирус в страната

Броят на починалите от новия коронавирус в САЩ достигна 11. Здравните власти на щата Вашингтон съобщиха, че в района на Сиатъл броят на заразените е нараснал за едно денонощие от 27 на 39. В щата Ню Йорк се съобщава за десет заразени.

Коронавирусът със 150 мутации

Броят на починалите от коронавируса в континентален Китай надхвърли 3000, след като властите съобщиха за нови 31 смъртни случая. През последното денонощие в Китай са потвърдени 139 нови случая на заразяване, което е малко повече от предния ден , с което общият им брой достигна 80 409, уточниха здравните власти. Само пет нови случая са регистрирани извън провинция Хубей.

Над 52 000 души са оздравели и са изписани от болниците. В Пекин броят на заразените достигна 418, от тях 297 са оздравели, а осем са починали. Според последните официални данни под наблюдение в страната се намират над 32 800 жители, които са контактували със заразени.

Южна Корея съобщи за нови 438 случая на коронавирус, с което общият им брой достигна 5 766. През изминалото денонощие са починали трима пациенти и общият брой на жертвите достигна 35. Повечето от случаите на заразяване са регистрирани в град Тегу и провинция Северен Кьонсан. В Сеул са потвърдени четири нови случая, с което броят на заразените в столицата достигна 92 души. На този етап 36 страни са наложили пълна забрана за влизане на територията им на хора, посещавали скоро Южна Корея.

Десети случай на новия коронавирус в Гърция е бил потвърден тази сутрин. Става въпрос за гъркиня, която е била в близък контакт с деветия случай, с когото е била в една група при пътуване до Израел и Египет. Тя е негова съпруга. Дъщерята на двойката е дала отрицателна проба за вируса. Пациентката е в много добро общо състояние. Тя е откарана в референтната болница в Патра, където е поставена в изолация.

Регистрираха за първи път поражение на нервната система заради коронавируса

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА: 17 души са под наблюдение в Сливен