Броят на мигрантите там непрекъснато расте

Екип на NOVA успя да заснеме как живеят в мигрантския лагер Мория на остров Лесбос. Мястото е арена на напрежение, протести и сбъсъци от месеци. Селцето, което се намира на около 10 километра от Митилини, е дом на най-големия бежански център на острова. Капацитетът му е около 2000 души. Бежанците обаче са в пъти повече. И са изградили паралелен, нелегален лагер.

Мигрантите споделят, че е трудно да си намерят работа, тъй като в момента не е туристически сезон.

НАПРЕЖЕНИЕ НА ОСТРОВ ЛЕСБОС: Броят на мигрантите непрекъснато расте (ВИДЕО+СНИМКИ)

СНИМКИ ОТ МИТИЛИНИ ВИЖТЕ ТУК

В стотиците палатки има много жени и деца. Някои дори се раждат тук. Родителите им пък се опитват да направят живота си в лагера възможен. Затова измежду палатките са изградили и и специално място, където жените мият и перат.

Във всяка палатка има електричество, а повечето се топлят на малки електрически печки. В лагера са направили дори фитнес с подръчни материали.

Асадула от Афганистан идва на остров Лесбос преди 9 месеца. Лагерът отдавна е препълнен.  И така става поредният, заживял в палатка. 19-годишният бежанец помни пътя до тук, който му струвал 1000 долара.

„Опасно е, много е опасно”, споделя Асадула.

Към Гърция  са се запъти и останалите членове на семейството му. В момента те са в Турция, но искат да преминат в Гърция.

НА ГРАНИЦАТА НА КРИЗАТА: Ще тръгнат ли бежанците към България?

В центъра живее и нигериец. Място успява да си намери, защото е дошъл на острова с първата вълна мигранти. Признава, че е в лагера от 4 години. Живее в една стая с 12 души.

Борисов: Имаме план за мигрантите

В нормални дни Мория изглежда привидно спокойна, но се усеща напрежении страх. Мигрантите искат да продължат към Европа. А гърците искат чужденците да си тръгнат.

И докато чакат правителството да спази обещанието си и да премести тези хора в по-малки лагери на контиента, през последните дни на острова започна изграждането на още един лагер. В района винаги има полиция.