Над денонощие пет от протестиращите медицински служители са се барикадирали в сградата на Народното събрание

Барикадирането на медицинските сестри в сградата на Народното събрание доведе до тежък конфликт между НСО и МВР. Кой е трябвало да изведе жените още снощи и защо се е стигнало до заплахата на Бойка Анастасова да скочи от прозореца се оказа ябълката на раздора.

ПРОТЕСТ: Медицински сестри се барикадираха в сградата на НС на пл. „Независимост” (ВИДЕО)

Малко след 22 часа снощи на крака при протестиращите дойде лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев. Той опита да ги убеди да напуснат сградата. „Обяснявам ви какъв е редът. Правилникът на Народното събрание задължава всички хора- външни лица, тукашни, които са, в 10 часа да напуснат”, каза Станчев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Протестиращите обаче отказват и остават цяла нощ. По закон МВР могат да влязат в сградата на Народното събрание, само след съгласуване с НСО и когато в нея няма лица, подлежащи на охрана. „Помолих за съдействие органите на МВР, но виждате, че освен нас тук няма никой друг”, посочи още Красимир Станчев. посочи още Красимир Станчев.

Правителството не подкрепя споразумението на протестиращите мед.сестри

„Преценихме, че няма заложническа криза, няма терористичен акт, отвличане, няма принуда, категорично няма заплаха за живота и здравето на който и да е служител на Народното събрание, или на сестрите, които са вътре”, коментира  гл. секретар на МВР Ивайло Иванов.

В ранните часове на деня обаче напрежението ескалира. „Само нашата служба беше оставена да предприеме всички мерки. Казах ви кой трябваше да дойде да го направи - хората с опит от Института по психологтия на МВР”, каза Красимир Станчев.

Борисов за сестрите и НСО: По-добре така, отколкото да са влезли със сила (ВИДЕО)

„Ние никога, когато използваме колегите да ни помагат, не сме очаквали те да свършат нашата работа”, заяви Ивайло Иванов.

Действията на МВР са били съгласувани с НСО, категоричен е  главният секретар. Според криминалния психолог Емил Пенов, ситуацията е била толкова динамична, че за грешка трудно може да се говори. „Целта в такива случаи на психолози и ръководители е да бъде спасен живота на този човек или да не се нарани по някакъв начин. Ако гледаме чисто законовото решаване на въпроса, Националната служба за охрана е имала пълното право да ги изведе дори със сила”, коментира той.

Според юристи, петте баркирадирали се медицински сестри могат да получат обвинение в хулиганство, ако МВР и НСО решат да докладват случая на прокуратурата.

БЛС: Бяхме оцапани от една самоволна политическа акция