В града има два потвърдени случая на COVID-19

Два са потвърдените случаи на коронавирус в Плевен. Положителните проби са на 27-годишния мъж, за който още в събота стана ясно, че заразен. Другият мъж е на 61 години и е бил в същата болнична стая с него.

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пристигна в града. 

27-годишният мъж е в добро физическо състояние. Преди дни, когато е постъпил в болницата, е бил тежко болен, с усложнения от грип. Именно тогава са му направени рутинните тестове за коронавирус. Взети са му три проби, като две от тях са дали положителен резултат.

ОКОНЧАТЕЛНО: Четирима българи са заразени с коронавирус (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мъжът е бил в контакт с около 14 души персонал от болницата в Плевен. От лечебното заведение уверяват, че всички те са били с предпазни маски и в момента са поставени под карантина.

„Постъпил е в болницата преди три дни, със съмнение за пневмония и вече е в много добро състояние. Той е изолиран, както и един човек, с когото е бил в една стая. Седем лекари, които са контактували с мъжа, също са в отделението под карантина”, обясни говорителят на УМБАЛ „Георги Странски” – Плевен Момчил Цветков.

Как да различим коронавируса от грипа?

„Тази нощ е протекло издирване на близките на 27-годишния мъж и всички вече са обхванати”, добави Цветков.

Как да се предпазим от коронавируса?

 

Медицински сестри от лечебното заведение казаха за NOVA, че паника в болницата няма. От днес щели да започнат да слагат медицински маски постоянно, защото досега поставяли предпазните средства предимно в най-тежките отделения. В самата болница носенето им не било толкова задължително. С новите инструкции ще се налага маските да бъдат поставяни навсякъде, дори и извън болницата.

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК