Това потвърдиха от Националния оперативен щаб

Няма нови случаи на коронавирус у нас. Това съобщи в понеделник сутрин началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„В Габровската болница ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност", каза той. Мярката се взема, за да се избегне възможността от заразяване на медицинския персонал.

„Нямаме установяване на нулевия пациент. В Габрово не е имало контакт между двете заразени жени. Те нямат нищо общо помежду си. Сестрата не е имала досег до заразената”, категоричен бе Венцислав Мутафчийски.

Извънредни мерки за сигурност у нас заради коронавируса

„Уточняват се групите, които ще бъдат изследвани. Мерките в болничните заведения са много строг контрол, да няма излишно ходене, денонощна дезинфекция на всички отделения, защитни предпазни средства за персонала. Тези, които работят с доказаните случаи, трябва да носят облекло с висока степен на защита“, обясни още шефът на ВМА.

„Изработват се приоритетите относно това кои хора ще бъдат изследвани. Една от тях е на жена от старчески дом в Габрово, която е била в болницата и е изписана здрава. Щабът в момента решава как да се разпределят поробите, за да има бързи резултати. Има определено натоварване, което може да издържи една лаборатория за денонощие“, посочи ген.-майор Мутафчийски.

По думите му домашна карантина е задължителна за контактувалите с установените и доказани случаи. Мутафчийски отбеляза още, че в болницата в Габрово ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност с цел ограничаване на персонала.

ОКОНЧАТЕЛНО: Четирима българи са заразени с коронавирус (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК