Те са имали контакт с близки, които са пребивавали в Италия

Семейство с три деца от казанлъшко село със съмнения за коронавирус беше транспортирано в старозагорската болница, като децата имали симптоми на респираторно заболяване.

Междувременно, мерките за сигурност в Плевен, където бяха открити два от положителните случаи на заболяването, предизвикаха сериозно напрежение пред болницата в града.

Като част от опитите за предотвратяването на заразата, в София въведоха многократната дезинфекция на градския транспорт.

Показаха предложенията за предпазните облекла за работа в случаи на коронавирус (ВИДЕО)

5-членното семейство от казанлъшко е най-новият случай на поставени под карантина българи. Причината – трите деца от него са контактували с познати, които скоро са се завърнали от Италия. 

КОРОНАВИРУС И В БЪЛГАРИЯ: Изследват съмнителни случаи в цялата страна (ОБЗОР)

Специален екип от Районната здравна инспекция, облечен със защитни облекла, пристигна тази вечер с линейка, за да превози семейството към Инфекциозното отделение на болница в Стара Загора. През деня в Плевен, където потвърдените случаи на коронавирус са два, се стигна до напрежение пред Универститетската болница.

Заради карантината в отделенията, бяха допускани само спешните случаи. Сред болните дойде и мъж, който вчера се е върнал от Милано – без маска, но пък със самолетен билет за доказателство. 

В крайна сметка беше решено, че от утре за лечение ще се приемат както пациентите на химиотерапия, така и тези които чакат за ТЕЛК.

 

Видео: БГНЕС

В Габрово, където са другите два потвърдени случая – приеха за допълнителни изследвания трета жена от дом за възрастни хора в село Яворец, която е лежала в една стая с една от заразените. 
Тази вечер стана ясно, че в севлиевската болницата е постъпила жена с висока температура и оплаквания за неразположение. Преди дни тя се прибрала от Тайланд, която не се води рискова държава. 

В борбата със заразата държавата потърси помощ от частни компании. Две от тях са представили прототипи на защитни костюми. Материята позволявала до 50 изпирания.

"Част от медицинските екипи в Китай вече имат рани по тялото си, точно заради това, че облеклата са не добре проектирани и са от недишащи материи", каза началникът на ВМА ген. Мутафчийски.

Българските проекти били от дишащи и щадящи кожата материи. При маските за гражданите, законът забранява на държавата да снабдява аптеките директно. Българските производители на маски работят за износ.

В София общественият градски транспорт ще минава на дезинфекцират по 3-4 пъти на всеки 24 часа. Дезинфекцията в автобусите в София се прави с препарати, с които се почистват и операционни зали.

"След стандартното почистване на автобусите забърсваме с дезинфектант тръбната арматура в салона, след което наш служител минава и с дезинфектант изпръсква целия салон, което включва таван, страници, седалки и под", каза директорът на поделение "Малашевци" Кирил Георгиев.

Почистването от утре ще бъде не само в гаража, но и на последните спирки от мобилни групи.Строги мерки са взети и в метрото.

"Там от няколко дни всяка вечер се дезинфекцират както станциите, така и всички метро влакове", заяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

В следващите дни ще бъдат осигурени и термометри за по-големите детски градини.

Репортер: Георги Манев

Няма нови случаи на коронавирус у нас (ВИДЕО)