АБРО и 40 радио- и телевизионни програми са внесли становище срещу законопроекта

Аудио и телевизионният сектор се обяви твърдо против въвеждането на задължителни квоти за българска музика в програмите на търговските медии. Асоциацията на радио- и телевизионните оператори смята, че идеята на Обединените патриоти е излишна и дори вредна.

„Българската музика има своето достойно място в българския ефир и то трябва да бъде гарантирано. Има изключително талантливи български изпълнители и автори, които трябва да бъдат поощрявани”, казва Мария Цветкова.

Радио и ТВ секторът против въвеждането на 1/3 българска музика в медиите

„Едно е да стимулираш присъствието на българска музика, друго е да задължиш операторите срещу санкции от 20 000 на ден да излъчват 30%”, смята Анна Танова.

Депутати от „Обединени патриоти" внесоха законопроект, който предвижда въвеждането на задължително минимално съдържание от повече от 30 на сто българска музика във всички радио- и телевизионни програми.

„Не би трябвало това да е дискриминационна кауза, тъй като в 12 европейски държави са въведени вече квоти за национална музика. Ние сме провели много разговори с редица български изпълнители и автори, които подкрепят да бъде въведена такава квота”, добавя Цветкова.

19 години БГ Радио, 19 години само българска музика

„Няма смисъл от въвеждането на такива квоти, могат да доведат само до еднотипни програми, до това, докато превключвате на любимите си радиа, да слушате едно и също”, допълва Танова.

АБРО и 40 радио- и телевизионни програми са внесли становище срещу законопроекта в Kомисията по културата и медии на народното събрание.