Над 90% от училищата ще стартират различни форми на дистанционно обучение от понеделник

„До днес имаме 12 неприсъствени дни заради грипните вируси. С тези нови 10 дни ще станат 22. Във всички случаи отиваме във варианта, в който няма да е достатъчно учебното време за пълноценно усвояване на материала. По всяка една дисциплина имаме 60% преподаване на нови знания и 40% затвърдяване на знания”, министърът на образованието Красимир Вълчев.

УЧЕНИЦИ БЕЗ УЧИЛИЩЕ: Как ще продължи учебният процес?

„Това, което правим с дистанционната форма на обучение, е да минимизираме загубите. Да използваме това време за упражнения и затвърждаване на материала. Оптимистично съм настроен, тъй като ми докладват, че над 90% от училищата още от понеделник ще стартират с различни форми на дистанционно обучение. Те най-общо са две – виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка. Надяваме се до вторник-сряда да обхванем почти всички деца”, обясни той.

Училищата в цялата страна затворени до 29 март

„Всички училища правят организация на работата. Не обмисляме отлагане на изпитите. Мисля, че те са най-малкият ни проблем. Най-скорошното ни решение, което трябва да вземем, е за пролетната ваканция. Вървим по-скоро до ограничаването й до почивните дни около Великден”, каза още Вълчев.

МОН работи по въвеждането на онлайн обучение

„Няма да се пишат отсъствия от първите дни. За нас остава предизвикателство обучението на тези деца, които са от семейства, в които липсва отношение към образованието. Трудно би било дистанционното обучение на най-малките ученици без участието на родителите. Те трябва да бъдат в електронна връзка с учителите, за да могат чрез тях тя да възлагат задачи на децата”, обясни министърът.

Целия разговор с министър Красимир Вълчев гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО