Въвежда се ограничение за полети от Италия и Испания от 00:00 ч. във вторник

„Премиерът Борисов анонсира още на обяд мерки по отношение на медицинския персонал. Те ще бъдат за осъществени по съществуващите оперативни програми. Така националният бюджет ще бъде с по-малко натоварване. По сектори са взети мерки, които ще гарантират социалното дистанциране и по-малко рискове от предаване на заразата. Ще се създаде логистично-координационен център към Националния оперативен щаб. Негов ръководител ще бъде комисар Николов”. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Дават по 1 000 лв. на всяко медицинско лице, което се бори с коронавируса (ВИДЕО)

„От утре ще бъдат заделени 20 милиона лева, които ще бъдат използвани за допълнително възнаграждение на медицинския персонал. Средствата, които са заделени, ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, транспорт до болничните заведения на хората, които са под карантина", добави социалният министър Деница Сачева. 

„Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обхваща 43 000 жители. Към момента социалните работници в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи  в жк. ”Люлин” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна - пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не ходят до офисите на НОИ. Имаме телефон за справки”, каза още Сачева.

Борисов и Радев със спешен разговор за мерките срещу коронавируса

„Чуват се много гласове от страна на представители на бизнеса за възможните мерки от страна на правителството за смекчаване на влиянието на кризата. Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. Ще предложим няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение. Те биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа", заяви финансовият министър Владислав Горанов. 

„Днес се проведе първа среща между представителите на отделни политически партии във връзка с кризата. За съжаление, някои от тях не можаха да присъстват. Утре при министър Караниколов ще заседава Икономическият съвет, в който са включени и представители на работодателите. Добрата новина е, че имаме резерви, които при една стагнация могат да бъдат изчерпани. Коментирахме всички проекти, които са по-дългосрочни и могат да изчакат. Това, което искам да предложа, е тези, които са засегнати и имат намерение да съкращават служители - да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта”, посочи Горанов.

Още два случая на коронавирус у нас

„Нека обобщим – ликвидна подкрепа през Българската банка за развитие и даване на възможност на засегнатите да кандидатстват за субсидиране на 60 % от възнагражденията на техните служители за период от 1 месец”, каза още финансовия министър.

„Ще предложим две краткосрочни мерки – удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлагаме този срок да бъде удължен до средата на годината – 30 юни. Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на едно място", каза още Горанов.

„В следващите дни и седмици ще преоценим приоритетите си за големите инвестиционни проекти, в това число и такива, свързани с модернизацията на въоръжените сили. Апелирам към всички да не се изкушават от това да се възползват от кризата и да трупат бързи печалби, защото това се вижда лесно", коментира Горанов.

„България е коридор между Европа и Близкия изток, така че ние ще гарантираме нормалното преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани. Целта е за определен период те да напуснат пределите на страната ни. Става въпрос за транзитния трафик. При необходимост и желание ще зареждат на конкретно определени места. Няма български камиони на словенско-италианската граница. На този етап нямаме камиони в Италия. Транзитът през Сърбия е осигурен”, обясни министърът на транспорта Росен Желязков.

„По отношение на въздушния транспорт въвеждаме ограничение от 00:00 вторник за полети от Италия и Испания. Даваме възможност на наши сънародници в понеделник и вторник да се приберат с ясното съзнание, че ще бъдат поставени под карантина”, съобщи Желязков.

„Ако някой не иска да остане вкъщи, да не пътува. Имаме създадена организация с „България ер” да осигурим полети до Италия и Испания за наши сънародници, които искат да се приберат. Хората да не пътуват в Европа, ако не е наложително. Днес се обсъдиха мерките, които ще се вземат в БДЖ. На този етап няма да има редуциране на влаковете. Ще наблюдаваме и какъв е интензитетът на пътуващите. По отношение на автобусния транспорт ще направим преценка дали да редуцираме определни линии”, допълни Росен Желязков.

„Всеки полет, кацащ на летище в България, ще бъде прецизно сепариран. Предварително ще има информация за пътуващите от опасни държави, за да бъдат отделяни и преглеждани от РЗИ. Ограниченията за полети ще важат и за Иран, и за Южна Корея.Трудностите трябва да бъдат посрещнати с разбиране, информира министър Желязков.

„В сектор правосъдие ще предложим да спрат да текат всички процесуални срокове, започнали преди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства, освен тези по наказателните такива. Да се прекратят всички обявени процедури по публична продан. Ограничават се нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки. Нотариалната камара осигурява дежурен нотариус за съответния район. В затворите са забранени всички посещения”. Обясни ситуацията в правосъдието ресорният министър Данаил Кирилов.

„Няма нито един карантиниран град за свободно придвижване на български граждани. Слухове, от типа, че ще използваме въоръжени сили за ограничаване на придвижването са неверни и са наказуеми. Всички мерки целят намаляване струпването на хора на едно място, но това не означава ограничаване на предвижването им”, допълни Горанов. И уточни, че до този момент държавата е изхарчила десетки милиони левове в борба с коронавируса. 

Междувременно БСП предложи налагането на мораториум на плащанията на битовите задължения.

„Мораториум за срока на извънредното положение върху битовите плащания – ток, вода, парно и бързи кредити”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Подобен тип крайни мерки не са необходими”, смята Горанов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО