Темата коментира председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

„Не виждам никакви поводи за поскъпване на хляба в момента“. Това заяви председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в студиото на „Здравей, България“.

„В сферата на хранителното производство всички колеги от всички основни хранителни браншове декларирахме отговорно, че ние можем да издържим и без нова реколта, а такава ще има в рамките на близо 2 години. Поводи за спекули няма“, посочи още тя.

Танева: Няма риск от недостиг на основни храни

„В хранителното производство нивото на биосигурност е в изключително висока степен. По закон сме въвели система, която предполага контрол върху критичните точки и има вътрешни правилници за екшън планове“, категорична е Кукушева.

Запитана за това дали е безопасно потребителите да купуват непакетиран хляб, Мариана Кукушева отговори: „Би трябвало непакетираният хляб да се подава към клиента от магазинер, който носи ръкавици. Ако смятате, че обектът, от който купувате произведен или доставен хляб няма необходимото ниво на хигиена, сменете обекта“.

Производители: Има храни за дълго време напред (ВИДЕО)

„С оглед на факта, че в България произвеждаме цялата гама от основни храни, мисля, че сега е моментът българите да изберат българското“, категорична бе Мариана Кукушева.

Целия разговор гледайте във видеото.