Втората проба е на 78-годишен мъж

Две са положителните проби за коронавирус в Банско. Първата беше обявена от ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Оперативния щаб в понеделник сутрин. Тя е на 9-годишно дете, дошло със семейството си на почивка в града. Втората проба е на 78-годишен възрастен мъж. 

Дете на 9 години е с положителна проба за коронавирус

"В петък 5-членно семейство пристига на почивка в курортния град. Впоследствие се оказва, че един от тях е имал контакт със заразено с COVID-19 лице. Чичото на детето, който е в България, преди да пристигне у нас, е бил контактен със сестра си, която също е болна от коронавирус", заяви ген. Мутафчийски. Според него това е пореден случай на безотговорност. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.

Кризисният щаб в Банско се събра на спешна среща. След заседанието му стана ясно, че незабавно се прекратява ски сезонът в града. Освен в Банско, се затварят ски пистите и в Пампорово.

Българин, живеещ в Сингапур, е заразен с коронавирус

През деня се получи разминаване в броя на заразените. През целия ден от Оперативния щаб информацията беше за един потвърден случай - 9-годишното дете. Здравните власти в Благоевград обаче твърдят, че в Инфекциозното отделение на местната болница е настанен още един пациент с такава диагноза – мъж на 78 г.

Ски зоната в Пампорово затваря заради коронавируса

Детето е пристигнало в Банско с цялото си семейство в петък. В събота обаче се разбрало, че мъж от групата е имал контакт със заразена жена във Великобритания.

„Те са 5 човека, всичките са под карантина. Не са показали симптоми засега. Положителна е само пробата на 9-годишното дете”, заяви Ружена Кондева от Районната прокуратура в Разлог.

Под карантина е и таксиметровият шофьор, който е возил англичаните. Пробата му за вируса още не е готова. В момента се издирват пътниците, които са пристигнали в България с полета на заразеното дете.

„Били са всички заедно в самолета. Имало е и други английски граждани, издирваме колко от тях са настанени в Банско, за да бъдат предупредени и евентуално карантинирани”, обясни Ружена Кондева.

А другият мъж с коронавирус е настанен в Инфекциозното отделение на болницата в Благоевград. Той е  в стабилно състояние.

„78 -годишен, който е постоянно пребиваващ в града. Нямаме информация да е пътувал, което означава, че вируса го има, вече може да се заразил тук, може да се е заразил в контакт с английски и чужди граждани, с които е контактувал”, заяви Иван Кадев, кмет на Банско.

След първите два случая в Банско ски-зоната в курорта моментално беше затворена.

„Всичко е спряно вече, не се продават карти, извозват се всички, които са от кабината и след малко и кабината ще бъде спряна. Ударът е тежък, но ние гледаме здравето и живота на хората, така че на това в момента не обръщаме внимание”, каза Иван Обрейков, маркетинг-директор на фирмата-концесионер.

В Банско започва спешна дезинфекция на улици и тротоари. В момента в курорта има около 600 чужденци, половината от тях са британци.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО