Такова финансиране фирмите ще получават в продължение на три месеца

Държавата ще осигури 60% от заплатите на служителите на компании, чиято дейност е пряко засегната от мерките срещу разпространението на коронавируса. Такова финансиране ще се получава в продължение на три месеца. Работодателите ще трябва да осигурят останалите 40% от възнагражденията на персонала. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет след среща с работодатели.

Финансирането ще се получава след подаване в службите по заетостта на информация за броя и данни за лицата, които искат подобна подкрепа.

„Тази подкрепа ще е за юридически лица, които са изправени пред избора дали да освободят свои служители или да си дадат шанс да ги задържат още поне три месеца”, поясни министър Горанов.

Той съобщи още, че капиталът на Българската банка за развитие ще бъде увеличен с 500 млн. лв. „Идеята е тя да участва временно, с опция за обратно изкупуване, в капитала на дружества, които имат необходимост от подобно участие. Така на практика временно се осигурява безплатно финансиране на компаниите, които прибегнат до такова решение”, поясни Горанов.

Той призова всички българи да запазят здравия разум и да не смятат, че "държавата може да замени реалната икономика".

„Ако тази криза продължи 4-5 месеца, трябва да имаме буфери, за да защитим здравната и осигурителната системи”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Коментарът му бе по повод предложението на опозицията да бъде наложен мораториум върху плащането на битови сметки.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов благодари на властите, че са уважили исканията на бизнеса.

 

"Щастлив съм да кажа, че в общи линии стреляхме по подвижна цел, но една голяма част от нашите мерки вече е приета и се изпълнява, за което благодарим. Има нещо много важно, което трябва да се знае – че общото между нашите мерки, подавани поотделно, е, че нито една от тях не е безвъзмездна”, подчерта Иванов.

„Ако бяхме в ERM II можеше държавата да се къпе в пари от Европейската централна банка. Нека тези, които са против, да чуят какво сме пропуснали. Молбата ми е това да стане част от диспута в тази насока”, заяви изп. директор на КРИБ. И допълни: „Oтделихме и голямо внимание в нашата позиция и на една индустрия, чиито представители сте вие, медиите. За нас това е не по-различна индустрия от другите, които представляваме. Трябва да кажа, че един от най-големите удари поемат медиите. Така че сме поискали и облекчения, не подаръци. Включая и една кампания, която може да бъде канализирана през вас относно кризата – какво трябва да се прави и какво не, важността на проблематиката, която да бъде финансирана с европейски средства”.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП