Трайно се покачва нивото на язовир "Студена", коронавирусът предизвика по-голямо ползване на вода от него

Готов е водопроводът от с. Мало Бучино до Перник, съобщиха от ВиК. В момента се прави изпитване на трасето, след това ще се извърши дезинфекция и до няколко дни водоподаването по него ще бъде осъществено. Съоръжението е с дължина 13,5 км и негов главен изпълнител е държавното стопанско обединение "Монтажи".

Строежът е изпълнен съгласно изготвените работни проекти, коментира пред БТА Васил Мариянов - началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол. По думите му е положена пясъчна възглавница от 10 см под тръбата и 30 см над нея. Съоръжението отговаря на изискванията на Закона за устройство на територията, категоричен е Мариянов. Представителят на изпълнителя Донко Узунов уточни, че подобна технология е реализирана вече в Русе и Видин.

Новото съоръжение позволява водният режим поетапно да бъде облекчен. От днес живителната течност ще се подава в домовете на перничани от 12:00 до 22:00 часа, а когато водата по новия водопровод бъде пусната, чешмите ще текат от 6:00 ч. до 22:00 ч.

Облекчават водния режим в Перник

Новият график ще засегне 11 населени места в община Перник - градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджировци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Облекченият режим се въвежда заради усложнената епидемиологична обстановка с наличието на коронавирус у нас и необходимостта от поддържане на добра лична хигиена. За освобождаване на графика способства и трайното покачване на нивото на язовир "Студена", на който вече е запълнен 1/3 от обема. Напоследък притокът му ежедневно надхвърля 2000 л/сек, а на 10 март регистрира рекордните 5225 л/сек.

Досега намеренията бяха режимът да бъде облекчен, когато язовирът надхвърли 10-11 млн. куб.м. Коронавирусът обаче наложи промяна и управителят на ВиК Борислав Иванов изпрати искане до МОСВ за увеличаване на водоползването от "Студена" на 1 200 000 куб. м месечно. Това е с 400 000 куб. м повече от разрешения досега месечен лимит.

Наличните в МОСВ данни за реално използвани води от язовир "Студена" за питейно-битово водоснабдяване на Перник показват, че през месеците от януари 2018 г. до септември 2019 г. "В и К" ООД Перник използва по 1 млн. куб. м месечно, като през юли 2018 г. са използвани 0,971 млн. куб. м, а през април 2019 г. - 0,966 млн. куб. м, когато не е налаган режим на ограничено водоснабдяване, се твърди в официалния отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

МОСВ е предвидило 1,2 млн. м3 вода за питейни нужди на Перник

Предвид, че предстои прехвърляне на 300 л/сек. от водосбора на язовир "Белмекен", посредством новия довеждащ водопровод и резервоар Мало Бучино до Перник, което представлява около 0,780 млн. куб. м месечно, следва да бъде ограничено водовземането от язовир "Студена" до 0,300 куб. м месечно с цел акумулиране на води в язовира, е записано в писмото на министъра. Според МОСВ съвместното водовземане от язовир "Студена" и от аварийната връзка чрез Мало Бучино ще гарантира необходимите месечни лимити за отпадане изцяло на режима в града.

Според първоначалните разчети през пролетта трябва да започне реализацията на проекта за водния цикъл в града. Освен това с предоставените от правителството средства е планирано се подменят 56 км стари водопроводни тръби в Перник. Очаква се ремонтът да продължи между 5 и 7 месеца, в зависимост от състоянието на трасето. Все още не е ясно как ситуацията с коронавируса ще промени плановете.

Сега загубите по над 50-годишния етернитов водопровод надхвърлят 70 процента.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като на 18 ноември бе въведен воден режим за населените места, захранвани от язовир "Студена". Януари бе най-критичен за перничани, защото язовирът бе на крачка от мъртвия си обем.

Като единствен спасителен вариант за решаване на водната криза, МС взе решение да доведе живителната течност до чешмите на перничани от водосборната зона на язовир "Белмекен".

Кметът Станислав Владимиров благодари на Столичния общински съвет, който даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

Стойността на проекта е около 27 млн. лв.