Инициативата на Ани и Нина - Село назаем

Село назаем връща младите в най-бедния регион на България. Ани, Нина и техните инициативи са в помощ на възрастните не само в условията на извънредно положение.

„За днес обиколихме всички хора. Това бяха около 30 души, като на повече доставихме хранителни продукти и лекарства. Ние трябва да си помагаме и това да е най-естественото във всеки един от нас. Няма кой да им помогне“, казва Ани.

„Да хванеш гората”: Семейство реши да напусне града и да направи фестивал на село (ВИДЕО)

Тя разказва, че много от тези възрастни хора нямат никого. Децата и внуците им са по Европа и може би е по-добре сега да не идват тук. За нея запазването на тези животи от е най-голямо значение.

Освен основните нужни на хората, като храна и лекарства, Ани и Нина са плащали и данъци. Правят всичко заедно и с голямо удоволствие. Оставили са номера на телефона си при всеки от хората.

Обясняват, че са свързани със с. Долни Вадин по много начини. Ани е родена там, но е живяла в града. По-късно се връща и остава тук.

„Да хванеш гората”: Американец запознава света с българската история

„Аз съм израснала в града. Съпругът ми дойде и заживя в селото. Не можехме да си позволим да пътуваме постоянно и решихме да дойдем тук с детето. Одобриха ме на конкурс за работа в читалището и така“, разказва Нина Борисова.

„Един ден се събудих с думичките „село назаем“. Трябваше да решим всичко около проекта. Искахме да направим промяната отвън. Идеята беше хората, които никога не са имали село да опитат от това. Да влязат в обувките на другите, които са прекарвали време там.

Разказват, че го правят вече четири години. Фокусът винаги е различен. Първата година те трябваше да живеят във селски къщи, но да помагат основно в домакинството, като трябваше да научат ежедневието на село. Да се научат, че доматът не расте в магазина, а трябва да се трудиш за него. Млякото също. Когато хората си тръгвали, винаги оставали с много топли чувства.

"ДА ХВАНЕШ ГОРАТА": Да възродиш изкуството на старите майстори

Баба Недялка приема студенти и е много щастлива от прекараното с тях време. Били много любезни и съзнателни, разказва тя. Те си контактуват и след раздялата и са си обещали да поживеят заедно отново.

Хората, които взимат участие са различни по професии и образование. Когато дните за тях свършат, местните продължават да питат дали децата ще се върнат отново.

Повече гледайте във видеото