Това заяви столичният кмет в студиото на "Събуди се"

„Аз съм привърженик на най-строгите мерки срещу разпространението на коронавируса. Карантината се прилага от министъра на здравеопазването, но аз участвам и заявявам своята позиция категорично. Отправям апел към всички граждани и към полицаите да се спазва режимът, който е наложен в момента”. Така в студиото на „Събуди се” Йорданка Фандъкова коментира варианта за поставянето на София под карантина. 

Спазва ли се забраната за посещения на паркове и спортни площадки?

Фандъкова обясни, че въпросът за градския транспорт и метрото в София се обсъжда непрекъснато. „Най-лесно е да се спре, но трябва да си направим сметка, че в града е нужно да работят хората, които са от жизнено значение. Това са лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите. Служителите на чистотата също. Не можем да оставим града без почистване, и то точно в този момент. Към всички тях причислявам и полицаите. От нас зависи да осигурим за тях начин на придвижване”, обясни Фандъкова.

Тя коментира и въведеното лятно разписание за част от автобусите от градската мрежа и струпването на хора в превозните средства заради разредения график. „Следим ситуацията непрекъснато. Линиите, които са натоварени, останаха на зимното си разписание. Намаляват се тези, в които няма пътуващи. Нека да си дадем сметка, че трябва да запазим и шофьорите. Ако се стигне дотам и те да отсъстват от работа, ще се наложи съвсем да спрем транспорта, което изобщо не ми се иска. Опитваме се да спазваме баланс, преразглеждаме ежедневно някои линии, за да може от една страна да има транспорт, а от друга - да опазим и шофьорите”, каза тя.

Вижте къде се намират временните КПП-та у нас (СПИСЪК)

„Съсредоточили сме вниманието си върху почистването и дезинфекцията на София. Наложи се да преразгледаме изцяло целите и визията си за развитието на града. Знаете, че от години апелираме хората да използват градския транспорт, а сега правим точно обратното. Друга наша задача, която се разширява с всеки изминал ден, е помощта за възрастните хора. Обявихме набирането на доброволци и днес до 7:30 ч., само в рамките на 24 часа, получихме около 60 заявки. Някои от тях са от юридически лица, което означава много повече хора”, каза още градоначалникът.

„Транспортът към Витоша е спрян още от петък. Искам да благодаря на всички граждани, които спазиха призивите и забраните. На Витоша и Панчарево обаче имаше много хора. София е голям град. Недопустимо е заради хора, които не са достатъчно отговорни, да страдат отговорните“, допълни Фандъкова. 

„Отменихме „синя” и „зелена” зона с цел по-малко хора да използват градския транспорт. В последните два дни обаче видяхме, че много хора дойдоха с колите си в центъра и трудно се намираха места за паркиране. Тази мярка е до 29 март. Ако това струпване на автомобили обаче продължи и не можем да се съобразим, че тези места са за работещите хора, без които е трудно да продължи животът в града, тогава ще преразгледаме тази мярка”, коментира още градоначалникът.

Подготвени ли са екипите на Спешна помощ в София?

От думите на кмета на София стана ясно, че само 1% от учителите в столичните училища не са успели да реализират дистанционно обучение. А докога ще продължи ваканцията за учениците в града все още не е ясно.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП