Тя смята, че развитите икономики са в състояние да отговорят на кризата

Международният валутен фонд (МВФ) предупреждава, че е възможно 2020-а да бъде белязана от тежка рецесия "поне толкова лоша, колкото при световната финансова криза или още по-лоша". Прогнозите са възстановяване да настъпи догодина, предаде БТА.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева отправи предупреждението след телефонна конференция с финансовите министри и централните банкери от Г-20.
"Икономическите последици са и ще бъдат тежки, но колкото по-бързо вирусът бъде спрян, толкова по-бързо и силно ще бъде възстановяването", подчерта тя.

МВФ отпуска 50 млрд. долара за борба с коронавируса

Развитите икономики като цяло са в по-добра позиция да отговорят на кризата, допълни Георгиева. Същевременно много страни с нововъзникващи пазари и държави с ниски доходи се сблъскват със значителни предизвикателства, като вече се наблюдава изтичане на капитал от по-бедните страни, допълни шефката на МВФ.

Фондът ще засили помощта за страните в нужда и същевременно призовава централните банки да създадат допълнителни суап линии, за да се предотврати криза с ликвидността на нововъзникващите пазари и в по-бедните икономики.

Много от най-богатите страни в света вече установиха суап линии, включително с Управлението за федерален резерв на САЩ.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!