Има ли критични участъци и каква е обстановката?

Повече от денонощие обилен снеговалеж в по-голямата част от България. На места снежната покривка е значителна, което създаде затруднения в движението. Над 600 снегорина почистват пътищата в страната. При необходимост може да се спира трафикът, за да се почистват пътните настилки.

Усложнена е обстановката в Североизточна България, където освен снега, има много силни пориви на вятъра. „Там се налага поетапно затваряне на пътищата за почистване, където камионите работят постоянно. Въпреки това, машините смогват и са на терен. Пътищата са почистени и проходими", коментира инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“.

Заради закъсали камиони временно беше затворен пътят Русе-Бяла. След изтегляне на тежкотоварните автомобили, отсечката беше отворена.

Празна цистерна се обърна на пътя международния път за „Дунав мост 2“. Това обаче не затрудни движението. „Основният път е изчистен, изключение прави отсечката Бяла Слатина към Борован, там е някакъв ужас. Не видях снегорини. Пак ни изненада зимата“, коментира един от шофьорите.

Високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия.

Жълт код за опасно време в цялата страна

Пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, съобщават от пътната агенция.

В София улиците се обработват срещу заледяване. Над 150 машини чистят града. С приоритет са улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт. „Забелязваме рязък спад в движението на леките автомобили, тежкотоварното движение се е увеличило за сметка на това“, каза Лъчезар Близнаков.

 

 

Намалели са произшествията, като през последното денонощие няма тежкоранени и загинали. „Имало е и други дни без загинали, но има осезаема разлика в тежките произшествия. Леките произшествия също са намелели драстично!", коментира още Близнаков.

От „Пътната полиция“ ни съветват да шофираме с изправни автомобили, да се съобразяваме със зимните условия, да не караме с превишена скорост, както и да не тръгваме на дълъг път, ако това не ни се налага сериозно.

Пътят Русе-Бяла е затворен, 7 населени места имат проблеми с тока