50 млн. лв. ще бъдат дадени за великденски надбавки за пенсионерите

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи, каза още Борисов.

"Капитализира се Българската банка за развитие - с 500 млрд. лв. се гарантират заемите на фирмите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 - работодателите. Освен това, утре на заседанието на Министерския съвет ще гласуваме 50 млн. лв. за великденски надбавки за най-нуждаещите се пенсионери", каза още Борисов.

ОКОНЧАТЕЛНО: Държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на затруднените компании (ВИДЕО)

Той обяви, че плащането на данъците се отлага до 30 юни. Данъчната ваканция означава 600 млн. лв. по-малко за хазната.

„Ние като правителство се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза още министър-председателят. И подчерта, че икономическите мерки се изготвят, при условие че никой в света в момента не би могъл да каже колко дълго ще продължи кризата.

"Много бързо ще излязат парите. Ние не сме немската или френската икономика. Ако трябва ще направим и дълг, но той ще се прави, когато похарчим парите. Не виждам засега защо да товарим следващите поколения. Просто трябва да се стегнем. Помните ли големите пари, които се платиха за куверти по Коледа и Нова година? Сега всички за една седмица ли обедняха? Появи ли се лекарство, ще видите, че пак няма да има места по ресторантите. Зимният туризъм около 15 март приключва. За летния туризъм – имаме време да мислим със съсловията. Един по един браншовете дават заявки", каза още премиерът.

 

 

"На всеки ще бъде обърнато внимание, но, моля ви – само от седмица сме в тази криза. Нека да не истерясваме. И нека всеки бизнесмен да си направи добре сметката преди да съкращава работници", допълни финансовият министър Владислав Горанов.

Според Борисов в края на месеца ще разберем колко точно са загубите ни. „Целта на цялата ни изолация е пикът да дойде колкото може по-бавно. Каква ще бъде сметката накрая и дали тези 4,5 млрд. ще са достатъчно - ще стане ясно. Според мен няма да бъдат“, коментира още министър-председателят.

Без запор върху банкови сметки, пенсии и заплати по време на извънредното положение (ОБЗОР)

„За тези, които считат, че сме закъснели, ще кажа, че най-бързите, ефикасни и доказани мерки бяха взети в България, и всички ни хвалят за това. Много по-развити държави от нас загубиха седмици наред да обясняват как няма страшно, а после в рамките на ден или два изцяло сменяха концепцията си. Държавите, които не се справиха с мигрантската вълна, са изправени пред трудности, да не кажа катастрофа. Трябва да се разселват мигрантите по тези страни, а България има нула миграция. Услужливо го пропускат моите опоненти, но след време това ще бъде отчетено като добре свършена работа“, посочи премиерът.

Той увери още, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Борисов информира, че към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

„Вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-добър. Мисля, че това е едно добро соломоновско решение. Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ще предоставим. Цялата индустрия сега се пренастройва, за да достави облекла и маски“, каза още Бойко Борисов.

Депутатите не разрешиха да има 1 месец отсрочка за вноски по кредити (ВИДЕО)

„За всички, които се шегуваха с тази пандемия, животът ни поднася изненади. Полският премиер изведе на улицата военните, които да контролират излизането на хората. А ние не го правим още, за да се спасим от критики, внушения и претоварване на жандармерията, полицията и МВР по този брутален начин“, коментира премиерът.

Борисов бе категоричен, че Оперативният щаб се справя отлично. „Перфектни са! Нямам нито една забележка към тях, мисля че обществото – също. Когато българското общество започне да пуска шеги и закачки за някого, това означава, че той е спечелил вниманието. Мисля, че Щабът има и доверието на хората“, посочи той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП