За това сигнализират зрители на NOVA

Появи се нова измама в интернет, свързана с COVID-19. Анонимни търговци вече предлагат в социалните мрежи тестове за коронавирус с неясен произход и съмнително действие. За това сигнализират зрители на NOVA.

НОВА ИЗМАМНА СХЕМА: Плащаш за маска и ръкавици, а получаваш парцал или зарядно

Евгени Терзиев попада на обява във Facebook. Според офертата сами в домашни условия можем да проверим дали сме заразени с COVID-19.

„Професионален домашен бърз тест за коронавирус. Ако искате да знаете дали сте болен – не закъснявайте. Поръчайте го веднага – за 29.88 лв”. Препрати ме към една Facebook страница, която имаше двайсетина лайка и нямаше посочен някакъв уеб сайт, не беше свързана с някаква организация”, обясни потребителят Евгени Терзиев.

Евгени влиза в контакт с търговеца през страницата, откъдето се извършват продажбите. „Те казаха, че е кръвен тест, с който можем да се изследваме от вкъщи. Казват, че са немска фирма, но аз не вярвам, че това е вярно – просто искат хората по някакъв начин да им повярват”, допълва Терзиев.

 

Още тогава Евгени се усъмнява в истинността на тестовете. Още повече, че се води кръвен, а е предназначен за прилагане при домашни условия. „Най-малкото следя много изкъсо това, което ген. Мутафчийски говори и знам, че няма такива тестове, които могат да се направят вкъщи – всички се правят в регистрирани лечебни заведения и лаборатории. Не можеш да си поръчаш тест от интернет, с който да се тестваш за коронавирус. Това ми беше ясно”, посочи Евгени.

Мобилно приложение ще предпазва абонатите от „ало” измамници (ВИДЕО)

Потвърждават го и магистър-фармацевти. Засега при познатите по цял свят тестове, кръв се взема само в болници, както и гърлен секрет. А изследването се прави в специализирани лаборатории. В домашни условия това е невъзможно - категорични са експертите. След като Евгени иска повече информация за фирмата и самите тестове, е блокиран. Негови приятели обаче продължават да пишат до търговеца, за да получат повече информация за начините на доставка.

„Помолих приятели да пишат – как работи процедурата. Те казаха, че е кръвен тест и след това са питали – как могат да го поръчат – доставят ли ги или можем да ги вземем от някъде. Оттам  казват, че трябва да се даде телефон и адрес. Работят само с наложен платеж, за да може да се избегне проследяването на самоличността”, каза още Евгени.

Oще 2 нови случая на COVID-19 в България

Според експерти по киберсигурност става дума за класическа измама в интернет.  „Аз самият при опит да комуникирам с тях, използвах профил под прикритие, за да им пиша. Много възможно е хората, които седят отсреща, никога да не разберем точно кои са. Въобще няма никаква информация за търговеца, имаме буквално в рамките на два дни 1-2 харесания на отделни снимки”, посочи експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Фармацевтите съветват дори да пазаруваме през интернет – да търсим ясна информация за търговеца и пълно описание за употребата на продукта и възможните странични ефекти.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП