Темата коментират президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев

Правителството предложи вчера на икономически съвет мерки, свързани с извънредното положение. Стана ясно, че държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. Ще бъдат отделени и половин милиард лева за увеличените разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи. „Капитализира се Българската банка за развитие - с 500 млрд. лв. се гарантират заемите на фирмите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 - работодателите", съобщи премиерът Бойко Борисов.

Борисов: Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата (ВИДЕО)

„До момента няма нищо конкретно с изключение на непълно лансираната идея държавата да плаща 60%, а работодателите – 40 и то във фирмите, които вече са затворили. Идеята на тези мерки би трябвало да е фирмите да не фалират, а не да помагаме само на тези, които вече са затворили. Задачата е много по-голяма от това, което се решава с министерското постановление“. Това коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

„Не отричам правотата на приетата идея, но тя не изчерпва всичко останало“, категоричен бе той. И допълни: „Може би е не по-малко важно фирмите, които са го позакъсали, да не стигат дотам да освобождават хора“.

„Трябва да се помисли за някакви реални мерки, тъй като ситуацията е много динамична. Трудно могат да се намерят решения и трудно може да се гарантира тяхната правилност“, категоричен бе Димитър Манолов.

ОКОНЧАТЕЛНО: Държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на затруднените компании (ВИДЕО)

„Една от мерките, т.нар. „безлихвени заеми“, предвижда хората, които са в неплатен отпуск, да могат да получават безлихвен заем от 1 500 лв. Това е заем за първия месец на извънредното положение. Ако то се удължи, това може да се преповтори като мярка“, смята икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според него обаче има група лица, които остават извън обхвата на всякакви мерки. „Това е групата на самонаетите, които се самоосигуряват. Те няма как да получат заем, мярката за 60 на 40 също не ги покрива. Затова според мен е неизбежно да се тръгне към дебат, че тази мярка трябва да се разпространи и върху самонаетите лица“, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП