Заразените в глобален мащаб вече са над 400 хиляди, а смъртните случаи – 20 хиляди

Една четвърт от населението на света вече живее под блокада. Oт полунощ, милиард и 300 милиона души в Индия нямат право да напускат домовете си заради коронавируса.

Заразените в глобален мащаб вече са над 400 хиляди, а смъртните случаи – 20 хиляди. Оздравелите са повече от 100 хиляди. Днес стана ясно, че британският престолонаследник принц Чарлз също е заразен.

За последните 24 часа в Испания са починали 738 души, с което общият брой на жертвите достигна повече от 3400. Вицепремиерът Кармен Калво също е заразена и е била приета в болница.

Принц Чарлз е с коронавирус

71-годишният син на кралица Елизабет Втора има леки симптоми, но е в добро здравословно състояние, съобщиха от двореца. Съпругата му – 72-годишната Камила също е била изследвана, но тя не е заразена. Двамата са в изолация в дома им в Шотландия. За последно кралицата е била контактна със сина си на 12 март, добре е и няма симптоми.  В Испания обаче, броят на смъртните случаи надхвърли този в Китай. За последните 24 часа в страната са починали 738 души.

„Днес броят на случаите от началото на епидемията достигна 47 610. Има 20-процентно увеличение спрямо вчера, с почти 8 хиляди нови случая. Скокът е подобен на този, който имахме вчера и през последните няколко дни“, каза началникът на службата за Спешна помощ на Испания Фернандо Симон.

Вицепремиерът на Испания е с коронавирус

Премиерът Педро Санчез поиска парламентът да удължи извънредното положение до 11 април. Удължаване на блокадата до 6 седмици обмисля и Франция, която стана петата държава в света с повече от 1000 смъртни случая.

„Потвърдените смъртни случаи са 1100. 85% от тях са при хора на възраст над 70 години. Изправени сме пред безпрецедентна епидемия от Ковид-19, която е тежка и се разпространява бързо“, каза министърът на здравеопазването на Франция Жером Соломон.

Най-тежко засегнатата от пандемията държава в света – Италия – ще налага глоба до 3 хиляди евро за нарушаване на мерките. Предвиждат се до 5 години затвор за хора с положителен тест, които са нарушили карантината.

Съдът отказа да освободи Асандж заради коронавируса

„Както казах в началото, всички заедно трябва да изиграем нашата роля и да се изправим пред тази ситуация, да я преодолеем и да се върнем към нормалното възможно най-бързо“, заяви Джузепе Конте.

По думите на френския премиер Едуар Филип "Франция  се намира под жесток икономически шок".

Европейската комисия поиска Гърция да премести от претъпканите бежански лагери на островите хората, които могат да пострадат най-тежко от Ковид-19. До момента няма заразени сред бежанците, но заради факта, че на островите Кос, Лесбос, Самос и Лерос се намират повече от 42 хиляди души, има сериозни притеснения, че евентуална зараза там може да доведе до трагични последствия.

ООН задейства план за подкрепа на бедните държави в борбата с коронавируса. Бюджетът за него е 2 милиарда долара и включва доставяне на лабораторно оборудване и медикаменти за лечението на болни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП