Руският президент подчерта, че здравето на гражданите е приоритет

Националното гласуване за поправките в руската конституция трябва да бъде отложено заради разпространението на коронавируса. Това заяви днес президентът Владимир Путин в телевизионно обръщение към сънародниците си, предаде БТА.

"Като се основаваме на професионално мнение, на препоръките на лекари и на специалисти ще вземем решение за нов ден на гласуването", каза той. Путин подчерта, че здравето на гражданите, техният живот и сигурност са абсолютен приоритет. Гласуването трябваше да се състои на 22 април.

По думите на Путин мерките, които са предприети и предстои да бъдат предприемани от руските власти, ще дадат резултат, "ако проявим сплотеност, разбиране за сложността на настоящото положение, ако държавата, обществото, гражданите действат заедно, ако направим всичко, което зависи от всеки от нас". "Именно в тази солидарност се заключава силата на обществото", заяви държавният глава на Русия.

Путин пусна цяла Русия във ваканция за седмица заради коронавируса (ВИДЕО)

Владимир Путин обяви, че с цел ограничаване на разпространението на заразата следващата седмица ще бъде неработна в страната, без това да се отрази на изплащането на заплатите. На работа ще останат служителите в медицинските заведения, аптеките, магазините, финансовите институции, транспорта и държавните органи, уточни той.

Путин нареди да се тества готовността на армията за борба с коронавируса

По официални данни към днешна дата в Руската федерация има общо 658 случая на зараза, като само от вчера до днес са регистрирани нови 163 случая - значително по-голям денонощен прираст в сравнение с предходните дни. Малкият брой на случаите е съмнителен, въпреки че Русия граничи с Китай. Вчера московският кмет Сергей Собянин докладва на Путин, че малкият брой заразени вероятно се дължи на недостатъчните извършени тестове за откриване на вируса. По-късно същото мнение изказа пред президента и главният лекар на Москва Денис Проценко. По думите на доктора Русия трябва да се подготви за "италианския сценарий".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП