„Няма да има нулева година", категоричен бе той

„Силно вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне до 13-ти април. Очакваме днес да излезе заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в студиото на „Здравей, България“.

„За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голама часто от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване“, каза още той.

Вълчев: Няма да има нулева учебна година

„Няма да има нулева година. Стартирахме успешно с дистанционното обучение. То ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива“, категоричен бе министърът на образованието.

Запитан дали има възможност за отмяна на матурите, той отговори: „Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.

 

Вълчев допълни, че ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения. „В момента обменяме информация с министрите на оразованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“.

Вълчев: Не обмисляме отлагане на изпитите

 „90% от децата използват дистанционното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри“, посочи той.

„Някъде, особено след 4 клас, липсва добра координация, много учители в рамките на един ден възлагат много неща. Има общности, най-вече обособените ромски квартали, където нямат компютри, но имат телефони. Те са ни проблем и през останалото време“, коментира министърът.

По думите му за тези ученици се планира да има допълнително обучение през почивните дни и лятото. Ромите се посещават и от медиатори, които им носят по домовете материали, по които да учат.

 

 

„Искам да благодаря на всички родители и учители за това, че за един уикенд всички успяха да се мобилизират и да започнем дистанционното обучение“, каза още той.

„Към момента не се поставят оценки на учениците. Учителите си отбелязват активността, ангажираността и това, колко проекти са изработили децата. Това ще се отрази в последствие на техните оценки, когато се възобновят присъствените занятия. Така или иначе, 60% от учебната година беше минала преди общата грипна ваканция“, посочи Вълчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП