Това каза на брифинг Светлана Ценева, директор на Дирекция „Български документи за самоличност"

„Валидността на личните карти и шофьорските книжки се удължава за срок от 6 месеца. По желание на гражданите може да се издадат нови такива и преди изтичането на срока. На 9 март са приети 5691 лични карти, 4302 паспорта и 1269 шофьорски книжки. За сравнение, на 23 март картите са 1071, МПС - 271, а паспортите - 295. Има рязък спад на издадените документи, което означава, че режимът, въведен за гражданите, се спазва". Това каза на брифинг в Министерския съвет Светлана Ценева, директор на Дирекция „Български документи за самоличност“. Тя допълни, че мярката важи за документи, чиято валидност изтича в периода от 13 март до 31 октомври. 

Удължават се сроковете за подаване на документи в Агенцията по вписванията

По думите й през август изтичат най-много шофьорски книжки. „Всички органи, включително и банките, са запознати, че срокът на личните документи, изтичащи на 13 април, е удължен с 6 месеца. За българите в чужбина, ако консулската ни служба работи, могат да подадат документи от там или да си издадат временни паспорти“, уточни Ценева.

Тя допълни още, че удълженият срок за смяна на документите тече от 13 март и е валиден само на територията на страната. Ако ни се налага да пътуваме в чужбина, то трябва да си извадим нови. 

„Удължават се и сроковете на документите на постоянно и дългосрочно пребиваващите чужденци у нас - също с 6 месеца. Те могат да подадат документи за нови до 14 дни след края на извънредното положение. По отношение на незаконно пребиваващите чужденци: в двата дома за настаняване на мигранти има по-малко от 100 бежанци. От началото на годината има 200 настанени в домовете. Върнали сме 125-ма. Чужденците се поставят под карантина“, каза Николай Николов, директор на дирекция "Миграция". 

Спират да текат срокове за осигурените лица за периода на извънредното положение

 

 

По думите му през това време се следи за здравословното им състояние. След края на карантината един чужденец може да бъде настанен при останалите такива. По отношение на краткосрочно пребиваващите Николов обясни, че те трябва да напуснат страната след изтичането на разрешителното им. Ако по независими причини не успеят да го направят, трябва да подадат молби за удължаване на престоя към регионалните дирекции.

Дамян Димов, инспектор от сектор "КОС" /Контрол на обществено опасните средства/ към „Националната полиция“, заяви, че разрешителните за притежание на оръжия и продажбата им, които изтичат по време на извънредното положение, се удължават с още 2 месеца. Това се прави с цел да няма струпвания на хора пред службите КОС.

Ако извънредното положение бъде удължено, същото ще се случи и със сроковете за документите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП