„Жените, които ще стават майки, са по-податливи на инфекциозни заболявания", обясни Кристина Чачева

До този момент няма доказан случай на предаване на коронавирус от бременна жена на плода. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините“, Кристина Чачева, специалист по фетална морфология.

Здравното министерство с препоръки към бременните

„На сайта на Министерството на здравеопазването има препоръки, които всяка бременна може да види. Жените, които ще стават майки, са по-податливи на инфекциозни заболявания и усложнения след това. Те трябва да бъдат много внимателни. За бебето е опасно, когато майката не е в добро състояние, когато диша трудно“, обясни д-р Чачева.

Как да се справим със стреса от извънредното положение?

По думите й неотложните прегледи не могат да бъдат отменени. „Ако има болки, кървене, високо кръвно или контракции, жената трябва да се свърже с лекаря“, каза още Кристина Чачева. Тя допълни, че първият преглед е от голямо значение. „Тогава се установява дали бременността е вътре в матката или извън нея. Важно е да не се отлага и ранната фетална морфология, тъй като има срок, в който може да се направи“, поясни специалистът.

Заразена с COVID-19 роди здраво бебе

Тя обясни, че женски консултации се провеждат и онлайн. Бременните задават въпросите си по интернет.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП