Комисията за защита на личните данни излезе със становище по темата

Декларациите, които се попълват и остават у полицаите при преминаване през Контролно-пропускателните пунктове, не нарушават личните данни на хората, съобщиха от Комисията за защита на личните данни.

Нов проблем на изходите на Пловдив (ВИДЕО)

"Събирането от органите на МВР на декларации от преминаващите през КПП граждани в областните градове на страната е временна мярка и касае ограничен кръг от лица, чиито данни се обработват.

Пореден ден на опашки по входовете и изходите на областните градове (ОБЗОР)

В условията на обявеното на 13 март от Народното събрание на Република България извънредно положение на територията на цялата страна по повод на бързото и застрашаващо живота и здравето на населението разпространение на вируса (COVID -19) и на основание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., в сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение (Обн. ДВ. бр. 28 от 24 март 2020 г.), следва да се отбележи, че:

1. Законодателството за защита на личните данни допуска възможността за ограничаване на обхвата на правата и свободите на гражданите при условията на чл. 23 от Регламент (ЕС) 2016/679;

Нова декларация, ще ни я взимат на КПП-тата (ДОКУМЕНТ)

2. В конкретния случай, наложената от МВР мярка е необходима и пропорционална с оглед гарантиране на:

• общественото здраве;

• предотвратяването на престъпления (каквото е деянието по чл. 355 от Наказателния кодекс), включително предпазването от и предотвратяването на заплахи за обществената сигурност, каквато несъмнено е заплахата от разпространението на вируса.

Гражданите следва да са спокойни, че възможността за ограничаване на техните права, в т.ч. и правото на защита на личните им данни, не води до тяхното нарушаване!

В тази връзка законодателството по никакъв начин не изключва задължението на МВР да обработва данните единствено за целите на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и да гарантира сигурността на обработването на личните данни, съдържащи се в декларациите, чрез прилагането на подходящи технически и организационни мерки!", пише още в съобщението на Комисията.