Повече от половин милион души са заразените по света

5 трилиона долара ще налее Г-20 в световната икономика, за да се справи с настъпващата криза.

Повече от половин милион души са заразените с коронавирус по света. В Италия днес смъртните случаи са 712, а общо починалите в страната – повече от 8100 души.

След Италия, Испания стана втората държава в света, в която броят на смъртните случаи надмина този в Китай. Там за последното денонощие са починали 655 души, с което общият брой на жертвите в страната достигна 4100. Заради пандемията, лидерите от Г-20 разговаряха на видеоконферентна връзка и решиха да направят всичко необходимо, за преодоляване на пандемията.

100 починали от COVID-19 само за ден в Ню Йорк

Във Великобритания починалите са 465, а потвърдените случаи – почти 10 000. Тежко е положението и в Съединените щати със 70 000 заразени и повече от 1000 починали. В китайската провинция Хубей, където вирусът се появи за първи път, няма нито един нов заразен.

Испания удължи извънредното положение с още две седмици, което ще позволи на правителството да налага строгите мерки срещу коронавируса.

Китай затваря границите си за чужденци

"Именно защото изолацията е задължителна, за да се справим с вируса, се изправям пред вас в тази зала, за да поискам разширяване на мерките. Защото в общество на свободни мъже и жени, каквото е испанското, решението за затваряне в нашите домове не трябва да бъде разпореждано или налагано, а одобрено от гражданите чрез законните им представители, каквито са нашите демокрация и конституция", заяви испанският премиер Педро Санчез.

Известният тенисист Рафаел Надал също се включва в борбата с вируса като стартира събирането на 11 милиона евро за Червения кръст. Парите ще помогнат на милион и 300 хиляди души.

Заразените с коронавирус в Нидерландия вече са близо 7500

"Вие, испанският народ, никога не предадохте спортистите. Вие винаги бяхте до нас – в щастливи и трудни моменти. Вие винаги проявявахте разбиране, когато нещата се объркваха, и винаги споделяхте радостта си с нас. Затова мисля, че е време ние, атлетите, които сме такива най-вече заради вашата подкрепа, да не предадем вас", каза Надал.

Във Франция за последното денонощие са починали 231 души, а заразените са  25 000. С камбанен звън на връх Благовещение страна изрази подкрепата си за медиците и всички, които се борят с коронавируса.

Президентът Еманюел Макрон обяви началото на военна операция, наречена „Издържливост“.

"Тя е различна от действащата сега операция срещу тероризма и ще бъде изцяло посветена на помощта за населението за властите в борбата срещу COVID-19", обясни той.

Оздравелите от COVID-19 могат да останат носители на вируса

"Не е по-маловажно в този период на криза да създадем така наречените зелени коридори, в които няма да има търговски войни и санкции, за общи доставки на медицински стоки, храна, оборудване и технологии. Най-добрият вариант е да бъде наложен мораториум, стабилен мораториум за ограничения за жизнено важни стоки и за финансови трансакции за закупуването им", заяви руският президент Владимир Путин.

Лидерите на Г-20 смятат, че подобни мерки "ще позволят на световната икономика бързо да стане на крака и ще положат солидна основа за запазване на работните места и възстановяване на икономическия растеж". Тревожно е положението в Съединените щати, където заразените са 70 000, а повече от 1000 са починали.

 

Съединените щати станаха третата най-засегната страна от пандемията след Китай и Италия, като за последното денонощие случаите се увеличиха с над 10 000. На фона на разрастващата се пандемия, Сенатът гласува спасителен пакет за икономиката за 2 трилиона долара – най-големият в американската история. А президентът Доналд Тръмп отново каза, че няма нужда от масово тестване.

"Ако погледнете всички щати, много от тях нямат проблем с вируса. Вярно е, че имаме и големи проблеми, но те са ограничени в някои райони, с голяма гъстота на населението. Защо тогава да изследваме цялата нация", попита американският президент.

В същото време се оказа, че 3 милиона и 300 хиляди американци са останали без работа през миналата седмица – четири пъти повече отколкото предишния рекорд.

В същото време се оказа, че 3 милиона и 300 хиляди американци са останали без работа през миналата седмица – четири пъти повече отколкото предишния рекорд.

В Южна Корея 97-годишна жена стана най-възрастният човек в страната, който се е възстановил от вируса. През март, китайските медии съобщиха, че 100-годишен мъж също е оздравял.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП