Италия отчете 8 215 смъртни случая от коронавирус и 80 539 потвърдени случая на заразяване

Рязко увеличение на смъртните случаи от COVID-19 в Южна Италия. Страната остава най-засегнатата европейска държава от епидемията от коронавирус.

В Северна Италия, най-силно засегната от коронавирус, се наблюдава рязък спад в броя на смъртните случаи и инфекциите, но нарастват притесненията, че югът на страната може да стане следващата гореща точка.

Данните за инфекцията от северния регион на Ломбардия предполагат, че епидемията се забавя в епицентъра си.

Оздравелите от COVID-19 могат да останат носители на вируса

Но по-бедните южни райони отбелязват рязко нарастване на смъртността, което поражда опасения, че здравните служби могат да бъдат претрупани.

Италия отчете 8 215 смъртни случая от коронавирус и 80 539 потвърдени случая на заразяване.

Четиридневната тенденция на лек спад на броя на заразените и починалите в страната приключи днес, когато както инфекциите, така и смъртните случаи нараснаха в сравнение с предходния 24-часов период.

Италия е най-засегнатата в Европа, където почти всичко е затворено повече от две седмици и хората са изолирани по домовете си.

Тревожните признаци идват от региони като Кампания около Неапол и Лацио, където здравната система се смята за много по-малко оборудвана, отколкото в богатия север.

Коронавирусът продължава да се разпространява по света (ОБЗОР)

Досега има 74 смъртни случая в Кампания и 95 в Лацио.

В отворено писмо до премиера Джузепе Конте, Винченцо Де Лука, президент на региона Кампания, се оплака, че централното правителство не е предоставило обещаните респиратори и друго животоспасяващо оборудване.

"На този етап съществува реалната перспектива трагедията на Ломбардия да се превърне в трагедия на юга", каза той. "Ние сме в навечерието на голямо разрастване на инфекциите, което може да е устойчиво".

Днес Конте каза пред италианския сенат, че цяла Европа ще бъде засегната от "твърда, тежка" рецесия след извънредната ситуация с коронавируса и че са необходими "извънредни и изключителни мерки", за да се изправи срещу шока.

След като анализаторите прогнозираха, че строгите мерки ще доведат до изпадането на Италия в най-дълбоката рецесия, преживяна от поколение, Конте обеща втори пакет стимули за икономиката на стойност най-малко 25 милиарда евро.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП