Интервю на Емил Здравков с президента на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов

Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов даде интервю за NOVA. Преди два дни той пое позицията на временен президент на Европейската атлетика (EAA), след като наскоро действащият такъв Свен Арне Хансен от Норвегия получи тежък инсулт. 

Здравейте, господин Карамаринов. Буквално за няколко дни ви се стовариха много отговорности на плещите. Влошеното здраве на ръководителя на Европейската атлетика, господин Хансен, Ви направи временен президент на организацията и то в ситуация на пандемия. Какви са най-спешните решения, които взехте на последното Изпълнително бюро?

- Да, за съжаление Свен Арне получи инсулт и аз използвам случая, както всеки друг, да му пожелая бързо възстановяване. Той не е само президент на Европейската атлетика, той е и мой приятел, така че, колкото по-бързо се възстанови, толкова по-добре. Така или иначе аз съм го замествал, но сега ситуацията е друга. Според конституцията на ЕАА при трайна невъзможност на президента да изпълнява задълженията си, първият вицепрезидент става президент. Такава е ситуацията и до следващия конгрес, който е догодина октомври, аз ще изпълнявам длъжността „президент” на Европейската атлетика. Условията са тежки, не само за атлетиката, но и за целия свят. Целият спортен свят чакаше преместването на Олимпиадата. Това афектира върху календара най-вече на атлетиката, защото Олимпийските игри бяха преместени за следващата година. Първо, все още не се знае кога точно ще бъдат. Има три опции за това. Едната е през пролетта, а другата - точно на същите дати, когато беше планирано тази година. Третата опция е през есента. Така или иначе през 2021 г. е планирано Световно първенство. Повече от ясно, че Олимпийски игри и Световно по лека атлетика не могат да бъдат в една година. Аз като представител на Световната атлетика (б.а. бившата IAAF), заедно с президента Себ Коу сме в група, която преговаряме с МОК, защото преместването на първенството през 2022 г. изглежда предопределено, но това е изключително трудно, което вече афектира върху европейската атлетика. Тогава ние имаме Европейско първенство в Мюнхен, което е и мултиспортен шампионат, и той вече е с фиксирани дати, с подписани договори, с EBU (Европейски съюз за радио и телевизия). Така че ефектът на доминото след преместването на Олимпиадата е изключително тежък за нашия спорт, но ние правим всичко в името на атлетите, на треньорите, на съдии, на фенове.

МОК: Олимпийските игри в Токио се отлагат

Кога трябва да стане ясно дали ще е възможно провеждането на Европейския шампионат за мъже и жени, който е планиран за периода 25 -30 август тази година в Париж?

- Това ни коства няколко часа на последното Изпълнително бюро. Всичко се провежда на видеоконферентни връзки. Местният организационен комитет декларира, че е почти невъзможно да проведе първенството, защото Франция е изключително много засегната от епидемията. Работата на организаторите е блокирана. Продажбата на билети е спряна и изглежда почти невъзможно. От друга страна, по мое настояване, взехме мнението на комисията на атлетите към ЕАА. След като сондира мнение с членовете, тя изрази тяхното желание все пак тази година да има Европейско първенство. Спецификата на това Европейско първенство е такава, че ние или трябва да го проведем на тези дати, или то да бъде отменено изобщо. Не може да се проведе септември. Към момента ние взехме тежко, рисковано решение да проведем Европейското първенство. Разбира се, ако ситуацията позволява. На първо място е здравето на атлетите и на всички, които са свързани с нашето движение. Ако разпоредбите позволят на участващите страни и на Франция, като домакини, ще проведем първенството. Показателно е желанието това първенство да се проведе. Всички държави без една, Лихтенщайн, изпратиха своите предварителни заявки за участие преди броени дни. Това показва желанието на атлетите да се проведе Европейското първенство. Ние отложихме Европейския шампионат за юноши и девойки под 18 г. в Риети, което е съвсем нормално, защото трябваше да се проведе през юли. В момента работим, за да го проведем края на септември или началото на октомври. Това би било наистина добре за тази възрастова група, защото в противен случай те не биха имали дълго време състезания. Затова ние работим да се проведе това състезание. Към момента искаме да проведем и Европейското първенство за мъже и жени, към момента е така. Ако се наложи то ще бъде отменено. Съмнения няма. Ако всичко е наред - то ще се проведе, ако не - ще бъде отменено.

Европейското трябваше да се проведе след Олимпийските игри, които бяха безпрецедентно отложени. Какво е мнението ви за това решение. Не беше ли взето малко рано? Все пак имаше още четири месеца до старта на Игрите.     

- Такова решение не бих казал, че е рано. Имаше и такива мнения. Олимпийският комитет обяви, че решението ще бъде взето до четири седмици, а то беше взето на следващия ден. Не може да се отмени в последния ден. Най-малко квалификационният процес беше компрометиран изцяло. Атлетиката не беше засегната толкова. Бихме могли да предложим и ранглиста за квалифициране на нашите атлети, но много други спортове бяха засегнати с техните квалификации. Аз бих казал, че дори и по-рано да беше взето това решение, нямаше да бъде грешка. Наистина неприятно е, че беше взето под натиск, то се стигна до там, за да се вземе под натиск. Самото вземане на решението буквално на другия ден означава, че няма време. Това е огромен форум, няма как да се вземе решението да се отложи в последния момент.

Като цяло световният спортен календар е тежко нарушен и блокиран. Вие сте член и на Съвета на Световната атлетика. До момента организацията отложи всяко едно от големите си състезания за 2020, има ли надежда обаче поне еднодневните турнири, като тези от Диамантената лига да се проведат или препрограмират със свободното време от Олимпиадата?

- Да, това е нашето желание и затова работим. Даже има предвидени турнири през септември, а даже и някои през август. Това ще стане, ако ситуацията се нормализира, а атлетите трябва все пак да имат стимул и да виждат защо ще тренират. Еднодневните турнири ще бъдат проведени, макар и много по-късно, макар и да не са с такава голяма стойност. Ясно е, че всичко от тази година няма да е такова, каквото би било в една нормална обстановка. Целият свят е изправен пред предизвикателство, което трябва да преодолее, за да може след това да се върне в нормален ритъм. Ние не можем да искаме спорта да върви нормално в тази ситуация. Ние трябва да се адаптираме и да направим всичко възможно все пак, така че да се съхраним, за да не може това да бъде нарушение на подготовката. Ясно е, че календарът е нарушен не само за тази година. Ефектът на доминото, специално в атлетиката, ще се отрази до 2022 г. Ние до тогава ще се наместваме, защото Олимпиадата през 2021 по естествен начин изтиква Световното първенство може би през 2022, където е конфликтът с голямото Европейско и т.н. Всичко трябва да се намести много интелигентно. Основен приоритет е да дадем възможност на атлетите да се реализират и да удържим атрактивността на нашия спорт.

Отлагането на Олимпийските игри е без аналог (ВИДЕО)

Въпрос в качеството Ви и на президент на Българската федерация по лека атлетика, ще има ли някакви конкретни мерки по отношение на вътрешните първенства или те ще бъдат съобразени изцяло с обстановката в страната и по света?

- Ние разиграваме много варианти, за да бъдем готови, но нищо не искаме да публикуваме сега, защото може да бъде нереалистично. Най-малко, пак казвам, че най-важно е здравето на атлетите и трябва да се съобразим с разпоредбите, които имаме в нашата страна. Ние не можем да излезем с дати на състезания, като не знаем и по какъв начин ще продължат извънредното положение и извънредните мерки, които изискват справяне с епидемията. След това, да кажем, че всичко премине дай Боже по-бързо, намествайки международния календар, имаме амбицията да продължим и с Балканиадите, да проведем всичките предвидени състезания в нашия вътрешен календар, естествено, изместени във времето. Ситуацията е и в нашите ръце, защото колкото по-стриктно спазваме мерките, надявам се, че това би довело до по-нормално овладяване на ситуацията. Преди всичко ние сме граждани и трябва да изпълняваме всичко, което трябва да изпълняваме. След като ситуацията бъде преодоляна ние ще направим календара такъв, какъвто трябва да бъде, макар и закъснял.

Ще има ли финансови трудности за българската федерация в тази ситуация? Говори се за актуализация на държавния бюджет. Има ли шанс предвидените средства да бъдат пренасочени, какви са индикациите?

- Министър Кралев стои много сериозно на мястото си. Министерството на спорта е показало, че наистина се грижи за спорта, това не е популизъм. Наистина го прави. Аз не смятам, че ще има обективни затруднения, като финансиране. Убеден съм, че те ще направят най-доброто за спорта. Трудностите идват от ситуацията с епидемията. Знам, че министерството ще направи всичко, за да се справи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!