Броят на дарителите за болниците у нас нараства

Камарата на частните съдебни изпълнители дари 52 300 лв. на Александровска болница за закупуване на техника. Парите са събрани за по-малко от 3 дни. Магистратите и служителите на Апелативен съд- Варна започват дарителска кампания в помощ на болница „Св. Марина” в града. „Нека не казваме „Това не ме засяга”“, призовават те.

Почти 13 500 литра етилов спирт са дарени на РЗИ – Пловдив от Агенция „Митници”.  Отделно от това,  по 1000 литра спирт ще бъдат дадени  на общинското предприятие „Чистота” и университетската болница „Св. Георги”.

Расте броят на заразените с коронавирус по света

Продължават даренията и към столичната болница "Пирогов". 50 хил. лв. са дали от "Главболгарстрой" АД. От "Електроенергиен системен оператор"  са постъпили 40 хил. лв. А днес в рубриката "Дарителите" ви разказваме за ливанския бизнесмен Абед Хасуун, който се отзова на апела за помощ за  болницата в Асеновград.

Ливанският гражданин, за който Асеновград от 30- години е роден дом, първи се отзовол на призива да помогне на местната болница. Казва, че мотивът е само един- човещина. „За мен България е майка, а Ливан- баща. Колкото обичам бащата, толкова обичам и майка ми”, сподели Абед Хасуун.

Вече е поръчал и заплатил всичките 40 легла, необходими за новото отделение на болницата. Приготвил е и още средства, които ще дари за нуждите на местните лекари. „Имаме отделени пари 500 хиляди лева. Ще бъдат на етапи да снабдим болницата и екипа с необходимите за лекарите неща, по най-бързия начин”, допълва той.

КОРОНАВИРУСЪТ И ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ: Какви са рисковете за психиката от изолацията?

Ливанският бизнесмен е готов да направи и още една по-смела стъпка- единият етаж от новостроящата се административна сграда на фирмата да превърне в болница с 50 легла. „Към 1200 квадрата, там може 50-60 легла да сложим. Това е план Б. Кажат ли ОК, ще я оборудваме веднага“, казва още Абед Хасуун.

А в болницата в Асеновград кипи трескав ремонт за новото отделение. Дарението ще отиде за закупуване на медицинска апаратура. „В отделението са предвидени три легла за интензивно лечение. Леглата са по-специфични. Те са многофункционални, реанимационни легла. Предвидени са пари за три респиратора, както им казваме апарат за провеждане на изкуствена белодробна вентилация, това са монитори за наблюдение на жизнените функции”, каза д-р Иван Червенков, директор на МБАЛ- Асеновград.

Кметът на града Христо Грудев гарантира за прозрачност на всички дарения. „Парите ще бъдат разходвани правилно, целесъобрзано в интерес на всички наши съграждани“, обеща той.

Лекарите, които са на първа линия срещу опасния вирус, днес намират все пак сили, за да кажат. "Благодаря им от сърце, приветствам жеста им“, каза д-р Червенков.

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!