Директорът „Новини и актуални предавания” в NOVA е автор на „Темата на NOVA” тази седмица и разказва за влиянието на заразата върху спортния свят

Тази неделя „Темата на NOVA” е посветена на влиянието на коронавируса върху света на спорта. За „отложените надежди” разказва Миляна Велева, директор „Новини и актуални предавания” на NOVA, дългогодишен спортен журналист и доктор по спортна журналистика, отразявал шест олимпиади.

„За първи път в историята се отлагат Олмпийски игри. Това се случи тази седмица, въпреки че дълго време японците не искаха да го правят с два аргумента – от една страна финансовият, тъй като те вече са инвестирали 12 млрд. долара, а от друга – уникалната организация, с която са се занимавали хиляди хора”, коментира Велева в ефира на „Събуди се”.

„Отложени надежди“ в „Темата на NOVA“

Тя бе категорична, че най-страшното послание е това, че „вирусът успя да победи и наистина блокира целия свят”. Но призова към запазване на спокойствие и към воля, за да не позволяваме на заразата да спре живота.

„Плашещо е, но трябва да се справим. Не трябва да се паникьосваме”, каза още Миляна Велева.

Противоепидемичните мерки не подминаха и Европейското първенство по футбол, което също е отложено за първи път в историята на турнира. Пред трудното решение да стане „Евро 2021“ бе изправена европейската футболна асоциация УЕФА, която влезе в сложни преговори с ФИФА. Най-големите футболни турнири в Европа са спрени, стадионите останаха празни и не се състояха срещите от Шампионската лига и Лига Европа. Като част от голямото европейското футболно семейство бяха отложени и националните първенства. Така срещите от Първенството на България по футбол останаха замразени, сред които дългоочакваните мачове от Първа и Втора професионална лига.

Откъс от „Темата на NOVA” гледайте във видеото, а целия репортаж очаквайте в неделя, след Централната емисия на Новините на NOVA.