Те са в 201 държави

Тъжен рекорд беше поставен днес. Броят на починалите в глобален мащаб надхвърли 30 000 души. Заразените са 700 000.

В Испания, за последните 24 часа жертвите са повече от 800, а Великобритания обмисля да наложи още по-строги мерки.

Испания въвежда още по-строги мерки, след като броят на заразените в страната подмина 72 000 души, а на починалите - 5500. От днес всички служители трябва да останат по домовете си в следващите две седмици. Те ще получават заплатите си, но на по-късен етап ще трябва да отработят часовете си.

Пласидо Доминго е в болница с коронавирус

Това е криза, която засяга всички континенти. Тя засяга всички страни, не се подчинява на граници и не се съобразява с досегашните икономически политики на отделните страни. Затова отговорът не може да бъде национален, а трябва да бъде европейски. Всички трябва да работим като един, независимо дали сме холандци, испанци, португалци, италианци или германци”, каза испанският премиер Педро Санчес.

Италия, в която броят на жертвите надхвърли 10 000 души, се приближава до пика на пандемията. Властите смятат, че между седмица и 10 дни смъртните случаи ще започнат да намаляват. Рим затяга ограниченията и всеки, който влиза в Италия по суша, море или въздух, ще трябва да декларира защо пътува, телефонния номер и адреса си, както и да бъде подложен на задължителна 14-дневна карантина. Премиерът Джузепе Конте обяви мерки за подпомагане на най-тежко засегнатите.

„Току що подписах постановление, с което се отпускат 4 милиарда и 300 милиона евро за общините, като 66% от тях ще бъдат дадени незабавно. Отпускаме 400 милиона евро, които ще отидат за общините със задължението да раздадат тези пари на хората, които нямат средства да си напазаруват”, заяви Конте. 

Почина още една жена с коронавирус у нас

 

Американският президент Доналд Тръмп в крайна сметка се отказва да постави под карантина на щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. До това решение се стигна след консултации в Белия дом и острата съпротива на губернаторите на трите щата.

338 са регистрираните случаи на COVID-19 в България

„Карантината е това, което направиха в Ухан, в Китай, а ние не сме Китай. Не можеш да постъпиш така с щати като Ню Йорк, Ню Джърси или Калифорния. Това би означавало обявяване на война на тези щати. Не мисля, че президентът иска да започва война с много щати“, каза Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк.

Нещата ще се влошат, преди да се подобрят. Това се казва в писмото на британския премиер Борис Джонсън до всяко домакинство в Обединеното кралство. Премиерът е в самоизолация, след като стана ясно, че е заразен с Ковид 19. В писмото Джонсън подчертава, че колкото повече хора спазват правилата, толкова по-малко човешки животи ще бъдат изгубени и толкова по-скоро животът ще се върне към нормалното.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП