Проследено е здравословното състояние на почти 800 деца

Децата, които не си доспиват, са с риск от хиперактивност с дефицит на вниманието, тревожност, депресия и други психични проблеми, сочат резултатите от изследване, цитирани от световните агенции и БТА.

Недоспиването не може да се компенсира през уикенда

"Ако децата ни спят достатъчно, това може да ги защити от психични проблеми", заяви Брур Ранум от Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм.

Проследено е здравословното състояние на почти 800 деца за 7-годишен период. Учените установили, че децата, които спят най-малко, са с най-голям риск от психични проблеми по-късно през живота си.

Кръвен тест установява дали децата страдат от недоспиване

"Открихме връзка между продължителността на съня и риска от симптоми за емоционални и поведенчески смущения", отбеляза Ранум. Сънят бил изследван с помощта на сензори за движение в разстояние на 7 поредни нощи. Децата били интервюирани, за да се преценят психичните им проблеми. 

"От отделния индивид зависи колко сън му е нужен. Краткият сън за един индивид може да е достатъчен за друг. Но ако забележите, че детето ви не може да се концентрира или че настроението му варира повече от нормалното, ще е добре да го накарате да поспи повече", поясни Ранум.

Ранното начало на учебните занятия влияе върху психиката на децата

Едва 1% от участвалите в изследването 6-годишни деца спели по-малко от 7 часа на ден. С израстването им броят на онези, които не си доспивали, се увеличавал - те съставлявали 3,9% от участниците, когато били на 8 години, 4,2% от тях, когато били на 10 години, и 13,6% от тях на 12-годишна възраст. Много деца имали една или повече нощи с по-малко от 7 часа сън. Това се отнасяло за 15,1% от малчуганите на 6-годишна възраст, 39,1% от децата на 8 години, 45,7% от участниците на 10 години и 64,5% от 12-годишните.