Как да се справим психологически със случващото се?

„Възможно е страхът от това дали ще останем без работа да измести страха от коронавируса. Един човек, ако не може да си плати сметките и кредите, каквато и психологическа подкрепа да му предложим, няма да бъдем полезни", обясни д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държаваната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в ефира на „Неделята на NOVA“ .

Полицаи съставят актове от по 5 000 лева за разходка в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Трябва да черпим информация от надеждни източници. Нека не посвещаваме цялото си време на новините, свързани с коронавируса. 10-15 минути за COVID-19 са достатъчни. Можем да си запълним времето с нещо приятно", обясни лекарят. 

Ани Владимирова: Много хора се депресират или стават хиперактивни

„Трудно ще излезем от ситуацията, но не е невъзможно. Става въпрос за дисциплина и мобилизираност. Един от проблемите е, че трябва да предпазим медицинските екипи от синдрома на професионалното прегаряне. Те са подложени на огромен стрес и емоционално напрежение. Това може да доведе до изтощение", коментира Гълъбова.

Как да се справим със стреса от извънредното положение?

„Нямам яснота как ще процедираме, ако установим случай на коронавирус в психиатрична клиника. Надявам се да се вземе адекватно решение. В България има около 4500 психиатрични легла. Тези хора трябва да продължат да се лекуват", категорична бе Гълъбова.

И заключи, че мерките задължително трябва да се спазват, колкото и да ни е трудно.

Целия разговор гледайте във видеото 

Социалното министерство пусна телефон за психологическа подкрепа на възрастните

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП