Този въпрос, ден след преминаването към лятно часово време, разглежда британското издание "Таймс"

Струва ли си усилията смяната на часа? Този въпрос, ден след преминаването към лятно часово време, разглежда британското издание "Таймс".

Интригуващо проучване в САЩ разглежда щата Индиана, където повечето окръзи изобщо не са сменяли часа преди щатски закон от 2006 г. да задължи всички да приемат лятното часово време.

Зимно или лятно време - какво предпочитат българите?

Разглеждайки потреблението на електроенергия преди и след като то е въведено, икономистите откриват, че през цялата година потреблението на електроенергия от домакинствата в Индиана се е повишило с 1 до 4 процента. Проучването е публикувано в икономическо списание през 2011 г.

Кога ще настъпи европейската промяна на часовото време? (ВИДЕО)

Един от най-големите ефекти се усеща през лятото, когато местим стрелките на часовниците напред, в съответствие с най-горещата част от деня, така че хората са склонни да използват повече климатиците. В късната есен, когато връщаме часовниците назад, хората се събуждат в по-студени, по-тъмни къщи и също използват повече енергия.

Градовете с най-дълга продължителност на деня през лятото (ГАЛЕРИЯ)

Изследвания в Австралия и в други части на САЩ показват, че лятното часово време не намалява общото използване на енергия. Това обаче смекчава някои дневни пикове и спадове в консумацията на енергия, тъй като хората използват повече електроенергия сутрин у дома и по-малко - следобед.

Места, на които е вечно лято (ГАЛЕРИЯ)

Също така преминаването към лятно часово време изглежда вреди на здравето на някои хора. Проучванията са установили годишен скок на случаите на инфаркт в Мичиган и на инсулт във Финландия в деня, след като стрелките на часовниците се преместят напред.

20 пленителни места в България, които трябва да посетите (ГАЛЕРИЯ)

Във Великобритания преминаването към лятно часово време носи ползи, включително намаляване на потреблението на енергия в цялата страна, като позволява по-пълноценно използване на дневната светлина. Това доведе до призиви лятното часово време да се установи през цялата година, за да се намалят въглеродните емисии и да се насладите на повече от кратките часове слънчева светлина през зимния следобед. Но предишен експеримент, който въведе лятното часово време през цялата година, в периода между 1968 и 1971 г., бе изоставен, отчасти защото бе особено непопулярен в Шотландия, където зимните утрини бяха твърде тъмни при промяната. 

ОЧАКВАНИЯ vs РЕАЛНОСТ: Как изглеждат всъщност мечтаните дестинации? (ГАЛЕРИЯ)

12 любопитни места на Земята, които никога няма да видите (ГАЛЕРИЯ)

Кои са най-спокойните градове в света(ГАЛЕРИЯ)

Най-странните къщи в света (ГАЛЕРИЯ)