Операцията се прави с цел освобождаване на места във френските болници

Франция започна да извозва в чужбина болни от COVID-19. Военни самолети и хеликоптери карат хора в тежко състояние в съседна Германия и Швейцария. Правителството обяви, че страната се намира едва в началото на кризата. До момента заразени са над 40 000 души, а жертвите са над 2600. 

Късно снощи двама пациенти бяха траспортирани със самолет на германските военновъздушни сили от Страсбург в Улм. Други двама заболели ще получат медицинска помощ в болница в Есен, след като бяха откарани там с хеликоптер. Операциите се извършват с цел освобождаване на места във френските болници преди очаквания пик на епидемията.

Френското правителство ги даде като пример за добро сътрудничество между страни от Европейския съюз, въпреки разногласията, които съществуват в други сфери.

Учен прогнозира до 200 000 жертви на коронавируса в САЩ

„Днес достигнахме пълния ни капацитет в белодробното отделение“, каза  Жером Пино, пулмолог в парижка болница

За първи път в Европа, Франция прибегна и към използването на два високоскоростни влака, за да транспортира над 36 критично болни от коронавирус от Страсбург към различни части на страната.

В момента заразата бързо се разпростира на запад и вече завладява околностите на Париж.

Болниците са в надпревара с времето да подсигурят необходимата апаратура в интензивните отделения. А студенти по медицина биват привличани на работа, а много от пенсионираните лекари се завръщат отново на работните си места.

Коронавирус – 6 симптома, които не бива да игнорирате

В същото време френските власти призоваха предприятията да не злоупотребяват с отпусканите държавни помощи за справяне с икономическите последици от кризата.

„Френските компании, които получават подкрепа от правителството в тази криза, не трябва да изкупуват обратно своите дялове. Няма да толерираме факта, че много компании използват метода на обратно изкупуване собствени акции или пък изплащат дивиденти на акционерите си“,, заяви министърът на икономиката във Франция Брюно Льо Мер.

Френските власти въвеждат безпрецедентни мерки за сигурност за да опазят от кражби пратките с предпазни маски, които пристигат от Китай.

Информация: Петя Желева 

 ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП