Тръмп удължи мерките, не спази обещанието за Великден

Президентът Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че "пикът" на смъртността, причинена от коронавируса в САЩ, вероятно ще бъде достигната след две седмици.

По време на брифинг в Белия дом Тръмп обяви, че удължава мерките на правителството за „социално дистанциране“ до 30 април.

Тръмп: Хари и Меган ще плащат за охрана

Той каза, че очаква страната "ще бъде на път към възстановяване" до 1 юни – така, че промени предишната си по-оптимистична прогноза за спад на заразяванията около Великден.

"Нищо не би било по-лошо от обявяването на победа, преди победата да бъде спечелена", каза Тръмп. "Това би била най-голямата загуба от всички"

Франция започна да извозва в чужбина болни от COVID-19

Президентът говори и за мерките, предприети от лекарите. Той каза, че е било одобрено прилагането на "бързи тестове", при които резултатите за наличие на заразяване с Covid-19 се получава в рамките на пет минути. По този начин ще бъдат тествани лекари, медицински сестри и други здравни работници.

Междувременно антивирусното лекарство - хидроксихлорохин - се прилага в момента на 1100 пациенти в Ню Йорк, каза Тръмп. "Нека видим как работи, може да имаме някои невероятни резултати".

"Първото нещо, което трябва да направим, е да се вслушаме в учените. Второто - да обясним на гражданите реалната ситуация. Да им кажем неподправената истина. Американският народ никога не се е страхувал от истината. Най-лошото, което може да се направи е, да дадеш на хората фалшиви надежди, които след това да бъдат смачкани", коментира Джо Байдън, кандидат-президент от Демократическата партия.

"Тестваме близо 100 хиляди души на ден. Това дава големият ръст в броя на заразените. Tестваме най-много на света. Не вярвайте на фалшивите новини, че сме най-засегнатата страна. Другите колко тестове са направили при население от милиард и половина”, каза президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Според американският президент експертите изследват и възможностите на кръвопреливането за лечение на болни, чрез използване на кръвта, взета от хора, които са се възстановили след заразяване с коронавируса.

По-рано вчера Тръмп обвини болниците в някои щати, че са се "презапасили" с респиратори, маски за лице и други критично нужни медицински консумативи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП