Това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски

Общият брой на заразените в България вече е 354. Това заяви проф. ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в понеделник сутрин.

В болница са 127 души като 13 от тях са интубирани. Излекувани вече са 15 българи. От всички заболели 200 (56%) са мъже. Средната възраст е 45 г., а средната възраст на починалите – 66 години.

Борисов за нарушителите на мерките: Това не е игра на криеница с управляващите (ВИДЕО)

В Благоевград случаите са 10, в Бургас - 14, Варна – 17, Велико Търново – 2, Габрово – 2, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 2, Ловеч - 1, Монтана – 16, Пазарджик – 7, Перник – 5, Плевен – 8, Пловдив – 21, Сливен – 4, Смолян 7, София – 221, Стара Загора – 2, Хасково – 1, Шумен – 3. 

"Няма нова област със случай на заразен. Имаме един пациент в Сливен, който е установен с COVID-19 след пътуване в Ню Йорк. Лично проверих вчера, в 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. Проблемът с маските е съществен в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове. Броят на болните в световен мащаб вероятно ще надхвърли 1 млн. души до сряда", каза още ген. Мутафчийски.

„Много хора се чувстват накърнени в това, че им се отнема правото на движение. Това не са мерким, които имат за цел да унижават хората. Разберете го това нещо. Това не са мерки, за да се унижава който и да е било”, добави той.

Учителят по ски, преборил коронавируса: Отслабнах с 8 кг, нямах кашлица

Разглежда се и вариантът контролът да се осъществява чрез мобилните устройтва. „Оказва се, че най-масовото нещо в българския народ е неговия телефон и е възможно да има и такъв вариант като например със SMS уведомяване , по принципа на зелената и синята зона . в Гърция вече е въведено това нещо”, каза председателят на оперативния щаб.

Той бе категоричен, че хората могат да ходят единствено до магазин, за да си пазаруват, до аптека, до банка, да си платят сметките или до работа. "Абсолютно забранено е да се правят всякакъв вид разходки на различни места", категоричен бе той и поясни, че получава изключително много мейли по темата за разходките, но вече не може да им отговаря.

"Събиране на повече от две лица не е разрешено. Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение. Основанията са, че ще се заразят с коронавирус и могат да умрат, не знам какви повече обяснения да им дам. Нито една мярка не цели да унижи някого. Това е народопсихология. Целият свят гори, а ние искаме да се разхождаме", добави ген.-майор Мутафчийски. 

Ивайло Иванов: Съставени са над 300 акта за струпване на групи хора на обществени места

Всички заразени с коронавирус от последното денонощие са били контактни лица. Сред заразените с коронавирус у нас има и петима полицаи от София. 

„Няма да закъснее моментът, когато ще има много полицаи с положителни проби. В зависимост от обстановката в нашата страна, може би и армията ще се включи. И ние сме живи хора , и ние може да сме под карантина“, коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов за „Здравей, България.

В световен мащаб броят на заболелите е над 700 000 души. Прогнозата е да надхвърлят един милион до сряда.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП