Образувани са и над 300 досъдебни производства за нарушаване на карантината, обясни главният секретар на МВР

"У нас вече са съставени над 300 акта заради струпвания на хора на обществени места. Колегите първо предупреждават, но има хора, които не се вслушват и биват санкционирани". Това каза в ефира на "Здравей, България" главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Морската градина на Варна опустя след глоби по 5000 лева (СНИМКИ)

"Още от миналата седмица на служителите на МВР беше наредено по високоговорителите на патрулните автомобили да предупреждават гражданите да не се струпват на едно място и да се прибират. Аз съм дал на всички областни директори правомощия, всеки, според обстановката, да преценява какви мерки да предприеме. Навсякъде карантинирането е различно. Безотговорните граждани трябва да се стреснат малко", заяви той.

Полицаи съставят актове от по 5 000 лева за разходка в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Ако всички мерки се контролират само от МВР, то тогава нашата кауза е обречена на провал. Трябва да има самоконтрол и отговорност от страна гражданите, не бива насила да става всичко", смята Иванов.

Близо 100 глоби от 5000 лв. наложиха в Пловдив

"Към този момент над 25 000 са гражданите, поставени под карантина. Но тази цифра се променя постоянно, тъй като има нови случаи, а на някои 14-дневната карантина вече е изтекла. При извършване на проверка полицаите могат по ЕГН да проверят дали определено лице трябва да е под карантина вкъщи", обясни той. Ако карантината е нарушена или се образува досъдебно производство, или се извършва проверка. До момента има над 300 досъдебни производства за подобни нарушения.

Целия разговор с Ивайло Иванов гледайте във видеото.