Няма сектор, който би издържал, ако спре паричният поток към него, заяви енергийният министър

След обявяването на извънредното положение заради коронавируса, у нас се чуха мнения, че трябва да се замразят и сметките за електроенергия.

„Енергийният сектор е реално свързан с националната сигурност. Твърдо застъпваме зад тезата, че най-добрият вариант е всеки един от нас да търси вариант да плати своята сметка текущо“. Това заяви в предаването  „Плюс-Минус. Коментарът след новините” енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя се аргументира с това, че отлагането на сметките и съответното натрупване би било по-голям дискомфорт на гражданите, особено ако се стигне до удължаване на извънредното положение.

Теменужка Петкова обясни, че усилията на държавата са да се осигури непрекъснатост на доставките. Тя припомни, че сметките могат да се плащат и онлайн.

С 40% ПО-ЕВТИН ГАЗ: Кога и как ще се отрази на сметките ни?

"Ситуацията, в която се намираме, е извънредна и поставя в изпитание всеки сектор в икономиката. Енергийният сектор е стабилен към момента. Но няма сектор, който би издържал, ако спре паричният поток към него. Затова е важно всеки да може да си плаща сметките", коментира Петкова.

Тя припомни, че в Закона за извънредното положение има редица мерки, които касаят енергийния сектор. Петкова обясни, че заради ситуацията и заради това, че хората си стоят повече вкъщи, са спрени плановите ремонти.

„Когато хората са по домовете си, ние трябва да осигурим техния комфорт и да не бъдат лишавани от електрическа енергия”, каза Петкова.

От министерството инициираха проверка, свързана с възможностите на болничните заведения за алтернативните източници. Проверките се осъществяват от самите болници и се предоставят на министерството.

Удължават срока за плащане на сметките за ток (ВИДЕО)

„Три източника за захранване трябва да имат болниците, сред тях и собствен генератор. Срокът за проверка изтича утре”, заяви Петкова.

Същевременно намаляването на дейността на стопанските обекти е довела до намаляване на консумацията на електроенергия. Спадът обаче не е драстичен. Около 150 -200 мегавата на ден по-ниско е потреблението, обясни Петкова.

От 1 април цената на природния газ ще бъде с 40% по-ниска, по анализите на „Булгаргаз”. А механизмът за компенсиране все още се обсъжда.

„До края на тази седмица искаме да имаме финален вариант”, каза Петкова.

По думите й и по трите важни за страната ни проекта работата върви по график. „И по Балкански поток, и по интерконектора България-Гърция продължава да се работи. До 2 април трябва да подпишем споразуменията за конфиденциалност по проекта АЕЦ „Белене”. Всичко се развива в рамките на очакванията”, каза министърът.

Тя смята, че зелената сделка в ЕС може да бъде забавена, но тя ще се случи.